САЩ укрепват противовъздушната отбрана на Украйна с още $1,2 млрд

С този нов пакет досега САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на близо 37 милиарда долара след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

ЗРК ПВО комплекси HAWK
ЗРК ПВО комплекси HAWK Източник: Twitter

САЩ ще предоставят още 1,2 милиарда долара дългосрочна военна помощ на Украйна за по-нататъшно укрепване на нейната противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес, като се позова на съобщение на Пентагона.

 

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Русия продължава да обстрелва Украйна с дронове, крилати ракети и ракети земя-въздух.

Пакетът нова военна помощ ще бъде предоставен в рамките на инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна.

 

За разлика от американското оборудване, въоръжения и боеприпаси, изпратени от запасите на Пентагона, които могат да бъдат доставени на Украйна бързо, тези средства ще бъдат изразходвани през следващите месеци или дори години, за да се осигурят бъдещите нужди на Украйна в областта на сигурността.

 

Пентагонът заяви, че ще финансира изпращането на боеприпаси и дронове за противовъздушна отбрана и ще предостави оборудване, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, така че те да могат да се използват с украинските системи.

 

Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, боеприпаси за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното заснемане, като ще бъдат отпуснати и средства за текущата поддръжка и осигуряване на резервни части за различни системи.

 

Официални представители на САЩ съобщиха, че оръжията включват и системи за противовъздушна отбрана със среден обсег HAWK. Те пожелаха да запазят анонимност, тъй като това не е още официално обявено.

 

Пентагонът заяви, че новата военна помощ ще засили капацитета на украинската армия "да защитава територията си и да възпира руската агресия в дългосрочен план".

 

С този нов пакет досега САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на близо 37 милиарда долара след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., припомня БТА.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени