САЩ, Южна Корея и Япония осъдиха действията на Пекин в Южнокитайско море като "опасни и агресивни"

Президентът на САЩ Джо Байдън, южнокорейският му колега Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида определят действията на Китай в Южнокитайско море като "опасни и агресивни

Фумио Кишида, Джо Байдън, Юн Сук-йол
Фумио Кишида, Джо Байдън, Юн Сук-йол Източник: RTE

Лидерите на Япония, САЩ и Южна Корея публикуваха днес съвместно изявление след тристранната си среща на върха в резиденцията Кемп Дейвид край Вашингтон, в което осъждат "опасното и агресивно поведение" на Китай в регионалните води. Според японски официални лица това е първият случай, в който трите държави споменават поименно Китай в съвместно изявление на лидерите, предаде японската агенция Киодо.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън, южнокорейският му колега Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида определят действията на Китай в Южнокитайско море като "опасни и агресивни", като това е най-острият език, използван досега в тяхно общо изявление, отбелязва Ройтерс.

 

"Ние, лидерите на Япония, Република Корея и САЩ, се събрахме в Кемп Дейвид, за да дадем началото на нова ера на тристранното ни партньорство", се казва в окончателния вариант на текста, разпространен от южнокорейската агенция Йонхап. 

 

"Споделяме общи опасения от действия, които са несъвместими с основания на правила международен ред и подкопават мира и просперитета в региона", пише още в документа. Тримата лидери обвиняват Китай в "незаконни претенции" в Южнокитайско море и категорично се противопоставят на "всякакви едностранни опити за промяна на статуквото във водите на Индо-тихоокеанския регион".

 

"Освен това отново потвърждаваме ангажимента си за пълна денуклеаризация на Корейската народнодемократична република (КНДР) съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и призоваваме КНДР да се откаже от ядрените си програми и програмите си за балистични ракети", допълват Байдън, Юн и Кишида.

 

Тримата лидери заявяват, че са единни в подкрепата си за Украйна. "Потвърждаваме ангажимента си да подкрепим Украйна в борбата срещу непровокираната и брутална агресивна война на Русия, която разклати основите на международния ред", пишат те.

 

Япония, САЩ и Южна Корея ще разширят сътрудничеството си и отвъд Индо-тихоокеанския регион, като в случай  на "заплахи" бързо ще влизат в контакт, за да водят консултации, допълва агенция Киодо.  

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени