САЩ заливат Украйна със системи за ПВО и бронетехника

На 20 април Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на законопроект за отпускане на близо $61 млрд. военна помощ за Украйна

БМП Bradley, отправяни за Украйна
БМП Bradley, отправяни за Украйна Източник: USTRANSCOM

Новият пакет от военна помощ на САЩ за Украйна ще бъде значително по-голям от последния, който бе на стойност $300 млн. и ще включва бронирани машини, артилерия и системи за противовъздушна отбрана, съобщава Politico, позовавайки се на няколко информирани източника в администрацията на президента Байдън.

 

БМП
БМП "Bradley" (бойна машина на пехотата "Брадли") Източник: Pinterest

Сега американските служители "поставят финалните щрихи" на предстоящия транш, така че той да може да бъде изпратен веднага след като Джо Байдън подпише документ за оказване на помощ на Киев, пише вестникът.

Очаква се новият пакет да включва, наред с други неща, БМП Bradley, бронирани машини Humvees и бронетранспортьори M113. Според един от източниците президентската администрация на САЩ подготвя "голям пакет за посрещане на военните нужди на Украйна".

 

Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS
Оперативно-тактически ракетен комплекс ATACMS Източник: Колаж/Zonanews

На 20 април Камарата на представителите на САЩ гласува в подкрепа на законопроект за отпускане на близо $61 млрд. военна помощ за Украйна, от които $23,2 млрд. ще бъдат изразходвани за попълване на военните запаси на САЩ, $13,8 млрд. за закупуване на съвременни оръжия и отбранителни системи, 11,3 млрд. за "продължаващи военни операции на САЩ в региона" и $26 млн. за продължаващ надзор на помощта, предоставена на Киев. Документът предвижда и прехвърляне на ракети ATACMS с голям обсег в Киев.

 

Сега законопроектът трябва да бъде гласуван в Сената, след което ще бъде подписан от президента на САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Камарата на представителите на САЩ "за решението, което насочва историята в правилната посока". Той отбеляза, че "справедлив мир и сигурност могат да бъдат постигнати само със сила".

 

"Надяваме се, че законопроектите ще бъдат подкрепени в Сената и изпратени на бюрото на президента Байдън", написа украинският президент в социалната мрежа X.

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени