САЩ засилват ангажимента си към всички черноморски държави - енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции

Това разкри посланикът на България в САЩ Георги Панайотов

САЩ-Черно море
САЩ-Черно море Източник: МО на САЩ

САЩ правят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година", каза днес пред БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов.

 

Той допълни, че това показва важността на региона, а документът, който няма да е публичен, е почти готов.

 

"Става въпрос за засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави, които имат излаз на Черно море: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. Оценката на Съединените щати, на НАТО е, че ако Украйна бъде победена, това ще е край на системата за сигурност, каквато ние я познаваме", посочи дипломатът.

 

Георги Панайотов
Георги Панайотов Източник: Пресцентър на МО

 

Още от "Светът"

Тревожно: Москва опитва да вкара проруски имена в евролистите в цяла Европа

Стотици хиляди евро от Русия са отишли в ръцете на политици от Германия, Франция, Полша, Белгия, Нидерландия и Унгария, които настояват да не се изпраща оръжие на Украйна като най-добрия начин за бързо приключване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Великобритания подготви два военни кораба за Украйна

Британското министерство на отбраната заяви, че миночистачите, които в Украйна ще се наричат ​​"Чернигов" и "Черкаси", "ще представляват критична способност за Украйна в бъдещата й защита на нейната брегова линия"

Прочетете повече прочетете повече

Европейският парламент прие предложението на Андрей Новаков камионите да се обработват за 60 секунди на границите

Резолюцията идва като мярка за премахване на километричните опашки по границите след многократни призиви и инициативи за намиране на трайно решение на проблема и осигуряване на достойни условия за труд на шофьорите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени