Саудитската противоракетна отбрана отрази ракетна атака срещу петролодобивен район

Кралството обвини за нападението съюзническите на Иран сили на хусите

Кралството обвини за нападението съюзническите на Иран сили на хусите
Кралството обвини за нападението съюзническите на Иран сили на хусите Източник: Колаж/Topwar

Саудитската противоракетна отбрана прехвана балистична ракета, изстреляна срещу богатата на петрол източна част на Саудитска Арабия, съобщи за саудитските държавни медии оглавяваната от Рияд коалиция срещу групировката хуси в Йемен, предаде Ройтерс.

 

Ракетата е прехваната над град Дамам според пожелал анонимност добре осведомен източник, както и според публикации в социалните мрежи. Коалицията обвини за нападението съюзническите на Иран сили на хусите. Засега в близките до йеменските бунтовници медии не се съобщава да поемат отговорност. Коалицията допълни, че е прехванала и унищожила балистични ракети, изстреляни срещу южните градове Джазан и Ниджран. Преди това коалицията съобщи, че е прехванала и три заредени с експлозиви дрона, насочили се към кралството. 

 

Източна Саудитска Арабия разполага със значителна петролна инфраструктура, която в миналото е ставала мишена и дори удряна при въздушни нападения. През септември 2019 г. атака срещу два нефтозавода на "Арамко" на изток за кратко извади от строя половината саудитско нефтено производство, припомня БТА. Йеменските хуси, които редовно изстрелват дронове и ракети срещу кралството, в миналото са поемали отговорност за няколко нападения срещу саудитски петролни съоръжения.

 

Добре осведомен източник заяви, че няма никакви щети по обектите саудитския държавен петролен гигант "Арамко", и допълни, че атаката е засегнала район извън територията на обектите на компанията. Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция се намеси в Йемен през 2015 г. в подкрепа на силите на сваления президент Абд Рабу Мансур Хади, които воюват срещу хусите. 

Още от "Светът"

Сенатът на САЩ ще разгледа законопроекта за помощ на Украйна още във вторник, 23 април

След като гласуваха в подкрепа на законопроекта в Камарата на представителите, сенаторите от двете партии сключиха споразумение, което ще позволи гласуване в Сената

Прочетете повече прочетете повече

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени