Саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Хашоги, твърди доклад на американското разузнаване

Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено от екип от агенти, свързани с принц Мохамед, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

Мохамед бин Салман и Аднан Хашоги
Мохамед бин Салман и Аднан Хашоги Източник: Twitter

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операция за залавяне или ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги. Това се казва в разсекретен доклад на американското разузнаване, цитиран от световните агенции. Хашоги живееше в САЩ и пишеше критични към политиките на престолонаследника статии в американския в. "Вашингтон пост". Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено от екип от агенти, свързани с принц Мохамед, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

 

Рияд отрича в убийството да е замесен престолонаследникът, който фактически управлява кралството. "Според нашата преценка престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги", се казва в доклада на службата на директора на Националното разузнаване на САЩ, публикуван на уебсайта на ведомството, предава БТА. "Тази наша преценка се основава на това, че престолонаследникът контролира вземането на решения в кралството, на прякото участие на ключов съветник и членове на охраната на Мохамед бин Салман в операцията и на подкрепата на престолонаследника за използване на насилствени мерки за смълчаване на дисиденти в чужбина, включително Хашоги", се посочва в документа.

 

Докладът беше оповестен днес по начин, който има за цел да ограничи вредите за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс. Вашингтон организира събитията така, че да смекчи удара. Вчера Байдън разговаря по телефона със саудитския крал Салман - бащата на принц Мохамед. Двете страни казаха, че в разговора отново са потвърдили своя датиращ от десетилетия съюз и са обещали да си сътрудничат. Решението на американския президент Джо Байдън за разсекретяване на доклада бележи промяна в сравнение с подхода на предшественика му Доналд Тръмп, който отказваше да го оповести. Този ход свидетелства за нова готовност на САЩ да отправи предизвикателство към Саудитска Арабия по различни въпроси - от човешките права до войната в Йемен. Байдън обаче e изправен пред сложна задача, опитвайки се да запази връзките със Саудитска Арабия и същевременно търсейки да съживи ядрената сделка от 2015 г. с Иран, който е регионален съперник на кралството, а също да се заеме с други предизвикателства, включително борбата с ислямисткия екстремизъм и насърчаването на арабско-израелските връзки.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени