Саудитският престолонаследник е одобрил убийството на Хашоги, твърди доклад на американското разузнаване

Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено от екип от агенти, свързани с принц Мохамед, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

Мохамед бин Салман и Аднан Хашоги
Мохамед бин Салман и Аднан Хашоги Източник: Twitter

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е одобрил операция за залавяне или ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги. Това се казва в разсекретен доклад на американското разузнаване, цитиран от световните агенции. Хашоги живееше в САЩ и пишеше критични към политиките на престолонаследника статии в американския в. "Вашингтон пост". Саудитският журналист беше убит и тялото му беше разчленено от екип от агенти, свързани с принц Мохамед, в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г.

 

Рияд отрича в убийството да е замесен престолонаследникът, който фактически управлява кралството. "Според нашата преценка престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е одобрил операция в Истанбул, Турция, за залавяне или убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги", се казва в доклада на службата на директора на Националното разузнаване на САЩ, публикуван на уебсайта на ведомството, предава БТА. "Тази наша преценка се основава на това, че престолонаследникът контролира вземането на решения в кралството, на прякото участие на ключов съветник и членове на охраната на Мохамед бин Салман в операцията и на подкрепата на престолонаследника за използване на насилствени мерки за смълчаване на дисиденти в чужбина, включително Хашоги", се посочва в документа.

 

Докладът беше оповестен днес по начин, който има за цел да ограничи вредите за отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс. Вашингтон организира събитията така, че да смекчи удара. Вчера Байдън разговаря по телефона със саудитския крал Салман - бащата на принц Мохамед. Двете страни казаха, че в разговора отново са потвърдили своя датиращ от десетилетия съюз и са обещали да си сътрудничат. Решението на американския президент Джо Байдън за разсекретяване на доклада бележи промяна в сравнение с подхода на предшественика му Доналд Тръмп, който отказваше да го оповести. Този ход свидетелства за нова готовност на САЩ да отправи предизвикателство към Саудитска Арабия по различни въпроси - от човешките права до войната в Йемен. Байдън обаче e изправен пред сложна задача, опитвайки се да запази връзките със Саудитска Арабия и същевременно търсейки да съживи ядрената сделка от 2015 г. с Иран, който е регионален съперник на кралството, а също да се заеме с други предизвикателства, включително борбата с ислямисткия екстремизъм и насърчаването на арабско-израелските връзки.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени