Съветът на ЕС одобри даването на 5 милиарда евро за армията на Украйна и за нови санкции срещу Русия

Допълването от 5 милиарда евро, одобрено в понеделник, означава, че таванът на фонда вече е определен на 17 милиарда евро за периода 2021-2027 г.

Европейски съюз (ЕС)-Украйна
Европейски съюз (ЕС)-Украйна Източник: Pinterest

 Съветът на ЕС днес постигна съгласие да повиши размерите на помощта за украинските въоръжени сили с 5 милиарда евро чрез специален фонд за подпомагане, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на институцията.

 

"С този фонд ние ще продължим да помагаме на Украйна да се защитава от руската агресия с всичко необходимо и толкова дълго, колкото е необходимо", каза върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

 

Допълването от 5 милиарда евро, одобрено в понеделник, означава, че таванът на фонда вече е определен на 17 милиарда евро за периода 2021-2027 г., се казва в същото изявление на съвета.

 

Посланиците на 27-те страни-членки на ЕС се съгласиха с допълнителните средства миналата седмица.

 

Съветът също така одобри правила за извършване на съвместни поръчки за военни доставки от европейски и норвежки отбранителни изпълнители.

Външните министри на страните от ЕС също така се споразумяха за налагането на нови санкции срещу Русия в отговор на смъртта на опозиционния политик Алексей Навални.

 

Този ход идва след дирижираното преизбиране на руския президент Владимир Путин този уикенд, отбелязва ДПА. Изборите в Русия бяха помрачени от смъртта на Навални в затворнически лагер в Сибир през февруари.

 

"Вотът в Русия беше вот без реален избор", заяви германската външна министърка Аналена Бербок преди срещата на външните министри в Брюксел.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени