Съветът на ЕС отхвърли разширяването на Шенген с България и Румъния

Австрия блокира приемането на София и Букурещ, като за нашата страна вето наложи и Нидерландия

Шенген
Шенген Източник: Zonanews

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли днес с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, съобщиха български дипломати, участвали в заседанието. Предложението за Хърватия е било одобрено. Контролът по сухопътните граници на популярната туристическа дестинация ще бъде премахнат още в началото на следващата 2023 година.

 

Австрия блокира приемането на България и Румъния в Шенген. Като за нашата страна вето наложи и Нидерландия. Министърът на вътрешните работи Герхард Кернер обосновава решението с големия брой нерегистрирани мигранти и молби за убежище в Австрия и поиска допълнителни мерки от Европейската комисия.

 

Според Кернер "не е правилно система, която не работи на много места, да бъде разширявана в този момент". Той настоява за отлагане на гласуването за присъединяването на България и Румъния: "Сега е неподходящият момент за тази стъпка".

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени