Съветът на Европейския съюз назначи днес Илиана Иванова за нов еврокомисар

Новият профил на нейните отговорности е сходен, но не се припокрива изцяло с този на Габриел

Илиана Иванова
Илиана Иванова Източник: Европейска сметна палата

Съветът на Европейския съюз назначи днес Илиана Иванова за нов еврокомисар, след като тя получи одобрението от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и убедително мнозинство от гласовете на депутатите в Европейския парламент, който има само консултативна роля.


Мандатът ѝ започва официално и ще продължи малко повече от 13 месеца 9 до 31 октомври 2024 г., когато приключва мандатът на цялата комисия на Фон дер Лайен.


Влизането ѝ в комисията става след оставката на Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и външен министър. Член 246 от Договора за функциониране на ЕС определя, че освободено място на еврокомисар се запълва от представител на същата страна.


Новият профил на нейните отговорности е сходен, но не се припокрива изцяло с този на Габриел. Иванова отговаря за иновации, изследвания, култура, образование и младежта.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени