Съветът НАТО-Украйна ще обсъди противовъздушната отбрана в контекста на руските удари

Украинският министър на външните работи посочи, че възможностите на украинската ПВО ще бъдат една от основните теми на заседанието

Украйна и НАТО
Украйна и НАТО Източник: NATO

Съветът НАТО-Украйна ще заседава идната сряда в отговор на последната вълна от масирани руски въздушни удари по съседната държава, предаде ДПА, като се позова на съобщение на Организацията на Северноатлантическия договор.

 

Съветът беше създаден през лятото на миналата година на срещата на върха на алианса в литовската столица Вилнюс. Целта му е да улесни тясното сътрудничество на организацията с Киев, докато бъдат изпълнени условията за приемане на Украйна в НАТО.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква заседанието на ниво посланици, обяви днес говорител, като допълни, че то ще се състои "по украинска молба след последните нападения на Русия с ракети и дронове срещу мирни граждани, обекти и градове в Украйна".

 

Страните членки на НАТО досега са доставили голям брой системи за противовъздушна отбрана на Украйна, като са решени да продължат с помощта за Киев, отбелязва говорителят. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба посочи, че възможностите на украинската противовъздушна отбрана ще бъдат една от основните теми на заседанието.

 

"НАТО уважи молбата на Украйна за извънредно заседание на Съвета НАТО-Украйна в отговор на масираните руски въздушни удари", написа Кулеба в социалната платформа "Екс".

 

"Една от основните теми ще бъде укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна - това е важен знак за евроатлантическото единство пред заплахата от ескалация на руския терор", допълни топ дипломатът на Киев.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени