Съветникът към президентството на Украйна Михаило Подоляк: Контролираме на 100 % Киев, Русия няма никакъв шанс

Тежки улични боеве се водят в южните райони на украинската столица Киев между руските нашественици и украинските защитници

Съветникът към украинското президентство Михаил Подоляк
Съветникът към украинското президентство Михаил Подоляк Източник: UA News

Съветникът към президентството на Украйна Михаило Подоляк заяви преди малко, че ситацията в киев е 100 процента под контрола на украинските власти и руските агресори нямат никакъв шанс да завладеят града. Той каза това на брифинг, цитиран от телевизия "Рада". 

 

"Има боеве тази сутрин близо до южните украински градове Херсон, Николаев и Одеса. "Има тежки сражения близо до Мариупол, но няма шанс Мариупол да се предаде или да бъде превзет", заяви заяви още той. "Има тежки сражения близо до Мариупол, но няма шанс Мариупол да се предаде или да бъде превзет", увери Подоляк.

 

Тежки улични боеве се водят в южните райони на украинската столица Киев между руските нашественици и украинските защитници. Руската армия се опитва да обгради града преди да започне финалната атака, съобщават световните агенции.

 

Според множество съобщения се водят боеве в източната, западната и южната част на Киев. "Всичко това сега се случва в границите на града", съобщава Клариса Уорд от Си Ен Ен. По последни данни боевете все още не са стигнали до центъра на столицата. Все още няма признаци за нападение на жилищни райони, казва Си Ен Ен, "но чуваме много експлозии от много различни посоки".

 

Информационната агенция "Интерфакс Украйна" съобщава, че руските сили са се опитали да атакуват електростанция, докато украинските военни посочват, че са отбили атака срещу военна база в Киев, според "Ройтерс". BBC също така съобщи за голяма експлозия, чута на площад Майдан, и множество взривове в Троещина, където е ТЕЦ. Според информация на кмета Кличко, Киевската ТЕЦ е унищожена от рwските нашественици.

 

Украинското правителство също така посочва, че е спряло руско настъпление по булевард "Перемонхи", който минава покрай метростанция "Берестейска", където също се съобщава за тежки боеве, съобщава "Гардиън".

 

Изглежда, че нападението е в съответствие с предупреждението на Зеленски, че тази вечер може да се види опитът на Русия да щурмува столицата. Три милиона живеят в ​​Киев. По-рано Зеленски публикува видео от улиците в Киев. "Тази вечер те ще започнат атака. Всички трябва да разберем какво ни очаква. Трябва да издържим тази нощ", каза той. "Съдбата на Украйна се решава в момента".

 

"Тази нощ ще бъде най-тежката... Трябва да издържим", каза президентът. "Тази нощ врагът ще използва всички налични средства, за да разбие нашата съпротива. Тази нощ те ще предприемат нападение".

 

"Тази нощ ще бъде по-тежка от деня. Много градове на нашата държава са подложени на атака: Чернигов, Суми, Харков, нашите момчета и момичета в Донбас, градовете на юг, специално внимание към Киев", добави Зеленски.

 

"Не можем да загубим столицата." Има информации за тежки боеве около столичната зоологическа градина. Кореспондентът в Киев на Washington Post съобщава за тежки експлозии. 

 

Горящи превозни средства са забелязани и на киевския булевард "Перемонхи". Ник Уолш, репортер на CNN в Херсон, в южната част на страната, съобщава за тежки боеве за ключов мост с настъпващите руски сили. "Местните жители, с които говорихме тук, са ужасени", каза Ник Уолш.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени