Съветникът на Зеленски Алексей Арестович подаде оставка след коментар за руския терористичен удар в град Днепър

ова се случва, след като негов коментар за руския ракетен удар в град Днепър

Алексей Арестович
Алексей Арестович Източник: Telegram

Алексей Арестович, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, подаде оставка във вторник. Това се случва, след като негов коментар за руския ракетен удар в град Днепър, при който загинаха най-малко 40 души, предизвика вълна от възмущение в Украйна.

 

В събота Арестович каза в итервю за YouTube канала на правозащитника Марк Фейгин, че руската ракета, ударила жилищен блок, вероятно е била свалена от украинската противовъздушна отбрана.

 

Впоследствие това твърдение беше разпространено от много руски медии, въпреки че от украинската армия казаха, че украинските системи за противовъздушна отбрана в момента нямат техническа възможност да свалят този тип ракети.

 

"Написах молба за напускане. Искам да дам пример за цивилизовано поведение - фундаментална грешка, затова и оставка", написа Арестович във Фейсбук.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени