Създателите на хиперзвуковите ракети "Циркон" са обект на разследване от ФСБ

Общо през последните 20 години в страната са преследвани и арестувани над 30 учени

Русия за първи път е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна
Русия за първи път е използвала хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна Източник: 24tv.ua

Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и полицията извършиха претърсване в московския офис на Изследователския център за автоматизирани системи за проектиране (SIC ASK). Това предприятие е част от корпорация "Тактическо ракетно въоръжение", която произвежда хиперзвукови ракети "Циркон". Претърсена е и компанията "Сирена-Травел", разработчик на руската система за резервиране на самолетни билети. Офисите на тези предприятия се намират в една и съща сграда, но подробностите за претърсването все още не са надеждно известни, съобщава FREEДОМ.

 

"Медиите отбелязват, че не се съобщава нищо за причините за оперативните мерки в офиса на SIC ASK, но търсенето в Sirena-Travel е свързано с "мащабни атаки срещу IT инфраструктурата на руската система за резервация на билети, с която компанията се сблъска миналата есен", пише изданието "Krym.Realii".

 

Според журналисти, служители на специалните служби проучват оборудването, за да идентифицират "възможни уязвимости", както и изземват необходимите документи от компанията. След проверката силите за сигурност са отвели петима души от сградата.

 

Представител на Научноизследователския център за автоматизирани системи за проектиране заяви, че задържаните не са техни служители. Не е известно дали търсенията в изследователския център ASK и Sirena-Travel са свързани.

 

"Всички обърнаха внимание на това и е ясно защо. През 2023 г. голям брой руски инженери и физици бяха съдени по обвинение в "държавна измяна". Нещо повече, това бяха почти всички разработчици на хиперзвукови ракети. Повечето от тях са служители на сибирския клон на Руската академия на науките. Там бяха затворени 16 души", казва Иля Шаблински, доктор по право, професор в Свободния университет.

 

През 2023 г. трима учени от Новосибирския институт по теоретична и приложна механика, които се занимаваха със създаването на хиперзвукови самолети, бяха арестувани по статията "държавна измяна". А в края на декември 2023 г. в Томск беше арестуван техният колега Владислав Галкин.

 

От няколко години тече разследване срещу главния конструктор на Научноизследователското предприятие по хиперзвукови системи, професора от Санктпетербургския държавен политехнически университет Александър Куранов. Той също е заподозрян в "държавна измяна".

 

Общо през последните 20 години в страната са преследвани и арестувани над 30 учени.

"Това много прилича на сталинския период, когато най-големите конструктори на самолети са изпратени в лагери, а след това по някакъв начин са работили в бараки, буквално, ситуацията се възпроизвежда. Нека си припомним, че един от руските физици почина в затвора след тежко боледуване. Виждаме пълния произвол на силите за сигурност. Мисля се, че може би някои физици ще им се размърдат мозъците и те ще разберат, че е невъзможно да се работи за тези хора", подчертава Шаблински.

 

Според експерти Украйна разполага с необходимите средства за свалянето на руските противокорабни хиперзвукови ракети ZM22 "Циркон".

"Това е много, много бързо оръжие. Ако говорим за Циркон-и, тогава става въпрос за 8-9 Мах-а. Невероятно бързо е. Когато обаче тези ракети навлязат в траектория на удара, скоростта им спада. Става субзвуково. Някъде около Мах 4.5. И точно в този момент можем да използваме нашите комплекси, които са антибалистични. Това са SAMP-T, "Patriot", които могат да нанесат мощни поражения и да свалят дори такива оръжия", обяснява Иля Йевлаш, говорител на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

 

Известни са три случая на използване на ракети "Циркон" на територията на Украйна: 30 декември 2023 г., 7 февруари и 25 март 2024 г. Всички ракети са свалени.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени