Създателят на Telegram Павел Дуров е арестуван във Франция

Това съобщиха местни медии

Павел Дуров
Павел Дуров Източник: Telegram

Създателят на Telegram Павел Дуров е арестуван във Франция, съобщиха местни медии= Милиардерът Павел Дуров, създател и изпълнителен директор на мобилното приложение Telegram е бил арестуван тази вечер на летище "Бурже" край Париж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на френските телевизионни канали  Те Еф 1 и Бе Еф Ем.

 

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщи канал Те Еф 1 на страницата си в интернет, допълвайки, че той е бил арестуван по френска заповед за арест като част от предварително полицейско разследване. Както Те Еф 1, така и Бе Еф Ем съобщиха, че разследването е фокусирано върху липсата на модераторски надзор в Telegram, което според полицията е позволило в социалната мрежа без пречки да се провежда престъпна дейност.

 

Компанията Telegram все още не е отговорила на молбата на Ройтерс да коментира ситуацията. Френските Министерство на вътрешните работи и полиция също не са дали коментар. Те Еф 1 съобщава, че Дуров е пътувал от Азербайджан и е арестуван в Париж в 20:00 часа местно време (21:00 българско).

 

Компанията Telegram, базирана в Дубай, е създадена от родения в Русия Дуров, който напусна родината си през 2014 г., след като отказа да изпълни исканията на властите да затвори групите на опозицията в своята социална платформа ВКонтакте, която в последствие продад Дуров, който според списание "Форбс" притежава богатство от над $15 млрд., заяви, че някои правителства се опитват да упражнят натиск върху Telegram, който в момента има около 900 млн. активни потребители и който според него трябва да остане "неутрална платформа", а не "играч в геополитиката".

 

Междувременно ТАСС съобщи, че руското посолство в Париж "предприема незабавни стъпки" за изясняване на ситуацията около Дуров.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени