СБУ е задържала генерал от украинското военно разузнаване, работил за Москва

Задържаният е бил зам.-началник на украинското военно разузнаване (ГУРМО) от 2008 до 2010 г., след това е бил на различни държавни длъжности в същото ведомство, а след това - в ръководството на Държавната космическа агенция

Служба за сигурност на Украйна (СБУ)
Служба за сигурност на Украйна (СБУ) Източник: Depositphotos

Украинското контраразузнаване (СБУ) за задържането на бивш зам.-директор на украинското военно разузнаване ГУРМО, заподозрян за работа в полза на руските тайни служби. По данни на следствието, той е предавал на Москва секретна и строго секретна информация относно актуалната военно-политическа ситуация в страната, както и класифицирани данни за мероприятия, които провеждат Силите за териториална отбрана по посока отразяване на руската въоръжена агресия. 

 

В хода на обиска на работното място на задържания той се е опитал да застреля представителите на оперативно-следствената група на СБУ, използвайки боен пистолет "Макаров". Задържаният е бил зам.-началник на украинското военно разузнаване (ГУРМО) от 2008 до 2010 г., след това е бил на различни държавни длъжности в същото ведомство, а след това - в ръководството на Държавната космическа агенция. 

 

"Задачата, която руските окупатори са му възложили е била да събира секретна информация, която е циркулирала в МО, в това число в Главното управление по разузнаване, а така също в Националната академия на Сухопътните войски на Украйна. Освен това, РФ се е интересувала от разузнавателни данни относно дейността на стратегически важни обекти от ВПК на Украйна", отбелязват от СБУ. 

Още от "Светът"

Дипломатическите усилия да се намери международна подкрепа за Киев или Москва се сблъскват в Африка

Руските официални лица използват брутална пропаганда и конспиративната концепция за елита на т.нар. "златен милиард", за да се снабдят със съюзници

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени