Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Съвета на началниците на генералните щабове на въоръжените сили

Браун ще стане вторият афроамериканец, който заема висшия военен пост след Колин Пауъл от 1989 до 1993 г.

Чарлз Браун
Чарлз Браун Източник: Nationaldefensemagazine

Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Съвета на  началниците на генералните щабове на въоръжените сили, предадоха световните агенции.

 

Генералът от афро-американски произход бе номиниран от президента Джо Байдън през май и представен като опитен военнослужещ, притежаващ най-големите американски качества, но и мобилизиран срещу расизма.

 

Браун ще стане вторият афроамериканец, който заема висшия военен пост след Колин Пауъл от 1989 до 1993 г. Той ще бъде подчинен на министъра на отбраната Лойд Остин, който също е цветнокож.

 

Кандидатурата на Браун бе одобрена с 83 срещу 11 гласа. Тя беше известно време блокирана, както и още над 300 други кандидатури, от сенатора Томи Тъбървил, който се противопоставя на политиката на Пентагона, насърчаваща достъпа до аборти на военнослужещите си.

 

Чарлз Браун е командващ американските военновъздушни сили и ще замени на новия си пост генерал Марк Мили, когато той се пенсионира на 29 септември. Браун е бивш пилот. Описван е от Байдън като много смел и като непоколебим патриот.

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени