Сенатът утвърди съдия Мерик Гарланд за нов главен прокурор на САЩ

В САЩ главният прокурор е едновременно и министър на правосъдието

Мерик Гарланд
Мерик Гарланд Източник: Vox

Сенатът утвърди кандидатурата на Мерик Гарланд за главен прокурор на САЩ. Той бе номиниран за поста от президента Джо Байдън. Одобрението си за номинацията горната камара на американския Конгрес даде с категоричен вот в нейна подкрепа и от двете партии, предаде Асошиейтед прес. Демократите похвалиха Гарланд, апелативен съдия, на когото през 2016 г. републиканците не позволиха да заеме място във Върховния съд, като високо квалифициран и почтен юрист, притежаващ уникална компетентност, която ще му позволи да застане начело на министерството след четирите бурни години в това ведомство при управлението на бившия президент Доналд Тръмп. Много републиканци също го похвалиха и заявиха, че в сегашния момент той е правилният човек за тази длъжност. Кандидатурата на Гарланд беше одобрена със 70 гласа "за" срещу 30 "против".

 

 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени