Сенатори от Републиканската партия поискаха създаване на комисия, която да оспори изборите в САЩ

Съпартийците на президента Доналд Тръмп са убедени, че количеството на нарушенията по време на последната избирателна кампания е безпрецедентно

Сенатор Рафаел Едуард Круз, накратко наричан Тед Круз
Сенатор Рафаел Едуард Круз, накратко наричан Тед Круз Източник: U.S. Senate Photographic Studio

Единадесет сенатори-републиканци начело с Тед Круз (от щата Тексас) възнамеряват да инициират създаването на специална комисия за оспорване на резултатите от изборите за президент на САЩ в редица щати. Те се позовават на прецедент от 1877 г., когато поради спорните резултати в щатите Луйзиана, Флорида и Южна Каролина е била създадена специална комисия, състояща се от 5 сенатори, пет члена на Долната камара на американския Конгрес и пет съдии от Върховния съд. 
"Длъъжни сме да повторим този прецедент. Конгресът трябва незабавно да назначи избирателна комисия с всички необходими пълномощия за разследването и установяването на фактите, до проведе 10-дневно разследване за резултатите от изборите в спорните щати", пише в своя сайт Тед Круз. И добавя, че след това отделните щати са длъжни да разгледат много сериозно изводите на комисията и да свикат специални сесии на американските законодатели за внасяне на изменения в резултатите при необходимост. 
На 6 януари се планира съвместно заседание на двете палати на американския Конгрес, на което да се потвърдят резултатите от гласуването на избирателната колегия, обявила за избран президент Джо Байдън. Според действащите правила, членовете на Конгреса могат да откажат потвърждаването на резултатите от гласуването в един или друг щат. Възражението може да бъде подадено в писмена форма най-малко от един член на Палатата на представителите и един член на Сената. 
Представителите на Републиканската партия възнамеряват да гласуват на 6 януари против избора на избирателната колегия, поне що се отнася до спорните щати и докато 10-дневната проверка там не бъде завършена. Според тех, количеството на нарушенията в хода на последната избирателна кампания е наистина безпрецедентно. 
В случай на такъв протест, правилата предвиждат гласуването в Конгреса да бъде преустановено, за да могат двете палати да разгледат казуса и да гласуват решение. Ако дори едната от палатите не подкрепи протеста, то той не се приема. Отсега може да се предвиди, че Палатата на представителите (Долната камара на американския Конгрес), където демократите има мнозинство, ще гласува против всяка инициатива, която поставя под съмнение изборната победа на Джо Байдън. 

Източник: ТАСС

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени