Сенатските републиканци блокираха законопроект за модернизиране на инфраструктурата на САЩ

За да одобрят тази инициатива, най-малко 60 сенатори трябваше да гласуват за нея

Сенатът, горната камара на американския Конгрес
Сенатът, горната камара на американския Конгрес Източник: Creativecommons

Пакетът с мерки за модернизиране на инфраструктурата на САЩ в размер на около 1,2 трилиона долара, съгласуван преди това от американския президент Джо Байдън с група сенатори от двете партии, не успя да мине на процедурно гласуване в Сената на Конгреса на САЩ след съпротива от страна на републиканците, предадоха световните информационни агенции.

 

Въпросът за започване на разисквания по законопроекта беше поставен на гласуване. За да одобрят тази инициатива, най-малко 60 сенатори трябваше да гласуват за нея, но в резултат на това 49 сенатори гласуваха за преминаване към дебати в Сената, където местата между републиканците и демократите бяха разделени поравно, докато останалите 51 гласуваха против.

 

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумер от щата Ню Йорк промени гласа си в последния момент, като също се противопостави на дебата. Както отбелязват американските медии, тази техническа стъпка му е позволила отново да постави въпроса на гласуване за кратко време.

 

На 24 юни президентът на САЩ Джо Байдън заедно с група сенатори договориха пакет на стойност 1,2 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата на страната.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени