Сергей Кислица в ООН: Путин продължава да третира Русия като животновъдна ферма, която произвежда все повече пушечно месо

Украйнският представител в ООН Сергей Кислица нарече твърденията на съоснователя на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс, че руската инвазия в Украйна е "провокирана" - "тухла в стената" на руската пропаганда

Сергей Кислица
Сергей Кислица Източник: Twitter

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН в сряда, че руският президент Владимир Путин е избрал пътя на насилието и възприема гражданите на страната си като пушечно месо. Кислица цитира индийския политик и философ Махатма Ганди, който вярва, че "ненасилието безкрайно превъъзхожда насилието".

 

"Путин избра насилието. Той също така кастрира нацията си и продължава да третира страната си като животновъдна ферма, която произвежда все повече пушечно месо", заяви посланикът на Украйна в ООН.

 

В отговор на призивите за прекратяване на войната на всяка цена, Кислица отговори, че дори "гуруто на ненасилието" Махатма Ганди е казал: "Сдържаността означава прошка само когато има силата да наказва престъпленията. Безсмислено е, когато идва от безсилие".

 

"Нека попитам тези, които отправят тези призиви, както и всички присъстващи тук: готови ли сте и способни ли сте да покажете тази сила на наказанието? Ако Съветът за сигурност се окаже обездвижен злодей и не може да го накаже (Путин, бел. ред.), нека всички отговорни държави да свършат тази работа за Съвета и за нашето общо благо, както е посочено в първото изречение на Хартата на ООН, "да отървем бъдещите поколения от бедствията на войната", добави той.

 

Цитирайки отново Ганди, Кислица отбеляза, че предпочита страната му "да прибягва до оръжие, за да защити честта си, отколкото страхливо да стане или да остане безпомощен свидетел на собственото си безчестие".

 

На срещата Сергей Кислица разкритикува и съоснователя на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс, който говори днес в Съвета за сигурност на ООН и заяви, че руската инвазия в Украйна е "провокирана". В отговор украинският постпредставител в ООН го нарече "тухла в стената" на руската пропаганда.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени