Сергей Лавров: Чуждестранните войски трябва да се изтеглят от Либия поетапно

Той се срещна с външния министър в либийското правителство Наджла Мангуш

Сергей Лавров и Наджла Мангуш
Сергей Лавров и Наджла Мангуш Източник: РИА Новости

Чуждестранните войски трябва да се изтеглят от Либия поетапно и синхронно, без да се създава превес за някоя от враждуващите фракции. Това заяви днес руският първи дипломат Сергей Лавров след преговори в Москва с министъра на външните работи в либийското правителство на националното единство Наджла Мангуш, предаде  Асошиейтед прес.

 

 По думите му това е най-важното условие, а не споровете по въпроса чии чуждестранни сили са в Либия законно и кои - незаконно. Лавров припомни, че когато в Либия са се водели сражения, правителството в Триполи и парламентът в Тобрук са били "легитимни политически страни", които са поискали помощ от различни източници.

 

Той предложи създаването на "консултативен механизъм" между заинтересованите страни, който да определи параметрите за изтеглянето. По данни на ООН от декември м.г. в Либия пребивават най-малко 20 хиляди чуждестранни войници и наемници, сред които сирийци, руснаци, суданци и граждани на Чад. Русия е сред чуждите държави, които официално подкрепят една от страните в конфликта, а според някои официални източници и медии в Либия се сражават бойци от частно руско военно формирование, съобщава БТА.

 

На пресконференцията след срещата Наджла Мангуш каза, че нейното правителство смята изтеглянето на чуждите войски от Либия за важен и приоритетен въпрос. Тя повтори, че изтеглянето трябва да стане постепенно и синхронно и изтъкна необходимостта от създаването на механизми за осъществяването му. Мангуш добави, че целта в случая е да бъдат избегнати негативните поуки от някои наши съседи.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени