Сергей Лавров към гръцкия си колега: Помним, че братята Кирил и Методий произхождат от византийския град Солун

Лавров се е спрял на специалната историческа връзка между Гърция и Русия

Сергей Лавров и Никос Дендиас
Сергей Лавров и Никос Дендиас Източник: Twitter

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас започна посещението си в Русия днес със среща с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, предаде АНА-МПА. Руският външен министър е споменал, че днес в Русия се отбелязва Денят на славянската писменост и култура и е заявил, че "помним, че Светите равноапостоли, братята Кирил и Методий, които съставят кирилската азбука през 9-и веки и превеждат на славянски език първите църковни книги, произхождат от византийския град Солун".

 

Според БТА разговорът е започнал "в топла атмосфера", като Лавров се е спрял на специалната историческа връзка между Гърция и Русия. Той е казал, че тя е видна особено силно в Южна Русия, защото"тук има паметници на гръцката древност и на общата ни история, тук живее жизнена гръцка общност от около трийсет хиляди души, надявам се, че тук ще се чувствате като у дома си".

 

От своя страна Дендиас е благодарил, че е било прието предложението му да посети района, където съществува общност от гръцки произход, което е направил по време на посещението на Лавров в Атина през октомври 2020 г. По време на двудневното си посещение в Русия, което ще продължи и утре, Дендиас ще има срещи с представители на гръцките общности в крайбрежните градове Анапа и Геленджик.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени