Сергей Лавров "взриви" Израел - обяви, че Хитлер е с еврейски произход

Тел Авив осъди руския външен министър и настоя за извинение

Сергей Лавров и Яир Лапид
Сергей Лавров и Яир Лапид Източник: ТАСС

Израел осъди руския външен министър Сергей Лавров за изказването му, че нацисткият лидер Адолф Хитлер е от еврейски произход и заяви, че коментарите му са антисемитски и опасни, предаде Ройтерс.

 

Външният министър на Израел Яир Лапид заяви, че руският посланик ще бъде привикан за "сериозен разговор" заради изявлението на Лавров в неделното му интервю пред италианска телевизия.

 

"Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", каза Лапид пред новинарския сайт "УайНет". Засега няма коментар от руското посолство.

 

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е "расизъм от най-ниско равнище", допълни той.

 

Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните. "Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ", каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста, съобщава БТА.

 

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени