Северна Корея каза, че е извършила успешно изпитание на хиперзвукова ракета

На него е присъствал диктаторът Ким Чен-ун, който за първи път от повече от година официално присъства на ракетно изпитание

Ким Чен-ун на изпитание на ракета
Ким Чен-ун на изпитание на ракета Източник: KNS

Севернокорейските държавни медии съобщиха днес, че КНДР е извършила успешно изпитание на хиперзвукова ракета. На него е присъствал диктаторът Ким Чен-ун, който за първи път от повече от година официално присъства на ракетно изпитание.  

 

Вчера Южна Корея и Япония регистрираха подозираното изстрелване. То беше осъдено от САЩ и Япония и накара генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да изрази тревога. Това беше второто ракетно изпитания от Северна Корея за по-малко от седмица, което подчертава новогодишното обещание на Ким за подсилване на армията с модерни технологии в момент, когато преговорите с Южна Корея и САЩ са в застой.

 

"Пробното изстрелване имаше за цел да направи окончателна проверка на цялостните технически характеристики на разработената хиперзвукова оръжейна система", съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Според КЦТА Ким е призовал военните учени "допълнително да ускорят усилията за постепенно укрепване на стратегическия военен потенциал - както качествено, така и количествено, и за още по-голямо модернизиране на армията". 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени