Северна Корея отново създава напрежение - изстреля две балистични ракети в Японско море

Това е първото подобно изстрелване на балистични ракети, откакто Джо Байдън стана президент

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун Източник: Yna.co.kr

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети в Японско море. Информацията беше потвърдена от генералния щаб на южнокорейската армия и на японското правителство. Това е първото подобно изстрелване на балистични ракети, откакто Джо Байдън стана президент, съобщава BBC.  Последната демонстрация на мощ беше през март миналата години. 

 

Първата ракета е била пусната малко след 7.00 ч. местно време, а втората - 20 минути по-късно. Прелетели са около 430 километра. Съобщавайки за първата ракета, Токио каза, че тя не представлява опасност за страната. Според японската обществена телевизия, която цитира министерството на отбраната, ракетата е паднала в морето извън японската специална икономическа зона.

 

Това е второ изстрелване на севернокорейска ракета или ракети за една седмица. През уикенда Пхенян изстреля две ракети с малък обсег, след като на посещение в Южна Корея бяха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин, припомня Франс прес. Но тези ракети, наричани и крилати, не са обект на международните санкции, наложени на Северна Корея, докато балистичните са.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени