Севернокорейски хакери откраднали над 300 милиона долара в криптовалути

Северна Корея е откраднала през последните месеци над 300 милиона долара в криптовалути чрез кибератаки, целящи да финансират забр...

Севернокорейски хакери откраднали над 300 милиона долара в криптовалути
Севернокорейски хакери откраднали над 300 милиона долара в криптовалути Източник: News-images.vice.com

Северна Корея е откраднала през последните месеци над 300 милиона долара в криптовалути чрез кибератаки, целящи да финансират забранените й ядрени и ракетни програми. Това сочи поверителен доклад на ООН, предаде Франс прес.

Според документа съставен от група експерти, натоварена да контролира прилагането на санкциите срещу Пхенян, "общият размер на кражбите на виртуална собственост, извършени от страната между 2019 и ноември 2020 г., възлиза на около 316,4 милиона долара" - 260 милиона евро, съобщи държава-членка на ООН. Повечето суми са дошли от две атаки, извършени в края на 2020 г., уточнява докладът, с който се е запознала АФП.

Според експертите става дума за разбита през септември обмяна на криптовалута, довела до кражба на 281 милиона долара, и за близо 23 милиона, откраднати месец по-късно при друга кибератака. КНДР използва хиляди информационни пирати, които нападат предприятия и учреждения в Южна Корея и другаде по света. Освен за ядрените и ракетни програми на Пхенян те търсят и доходи, които да компенсират на страната щетите от многобройните санкции, на които е подложена заради тези програми.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени