Северокорейският диктатор Ким Чен-ун изглежда е отпътувал за Русия за среща с Путин, съобщава южнокорейска телевизия

Това ще е първото посещение на Ким Чен-ун в чужбина от повече от четири години и първото от началото на пандемията от КОВИД-19

Северокорейският диктатор Ким Чен-ун
Северокорейският диктатор Ким Чен-ун Източник: EPA

Севернокорейският диктатор Ким Чен-ун изглежда е отпътувал за Русия за среща с Владимир Путин, съобщи днес южнокорейската телевизия Уай Ти Ен (YTN). Новинарският канал се позовава на неназован висш правителствен източник. Според информацията диктаторът Ким пътува към североизточната граница на Северна Корея със специален влак, като е възможно срещата да се състои още утре.

 

По-рано телевизията съобщи, че Путин и Ким вероятно ще се срещнат в сряда. Преди това агенция Интерфакс информира, че се очаква Ким да посети руския Далечен изток "през следващите дни". Това ще е първото посещение на Ким Чен-ун в чужбина от повече от четири години и първото от началото на пандемията от КОВИД-19.

 

Последното му пътуване зад граница, през 2019 г., също беше до Владивосток за първата му среща с Путин след провала на преговорите за ядрено разоръжаване на Северна Корея с бившия американски президент Доналд Тръмп, припомня Ройтерс. Посещението на Ким в Русия все още не е потвърдено. За първи път то бе оповестено от американския в. "Ню Йорк таймс", чиито източници са неназовани представители на САЩ, а южнокорейското разузнаване каза, че това е възможно.

 

Държавните медии в Северна Корея и Русия обаче запазиха мълчание. Кремъл обяви, че "няма какво да каже" по въпроса, макар да е планирано президентът Путин да говори тази седмица в руския пристанищен град на Тихия океан Владивосток (на 6500 км източно от Москва) на течащия Източен икономически форум, който завършва в сряда.

 

По улиците на Владивосток е забелязано по-силно полицейско присъствие от обичайното, предаде Ройтерс. В същото време сега, за разлика от предишното посещение на севернокорейския диктатор, не се виждат национални знамена на Северна Корея.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени