Шефът на ГУРМО: В Русия се готви дворцов преврат, обсъждат наследник на Путин

Ген. Буданов, началник на украинското военно разузнаване, добави, че не всичко около този преврат ще стане ясно

Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов
Началникът на ГУРМО на Украйна Кирил Буданов Източник: Украинская правда

Дворцов преврат в Кремъл може да се случи тихо и неусетно. В този случай на всички просто ще бъде казано, че някой е починал по определени причини, а някой друг е бил арестуван. Върхушката в Русия вече обмисля кандидатурите на наследниците на Владимир Путин. Това заяви началникът на Главното управление по разузнаването на Министерството на отбраната ген. Кирил Буданов.

 

В интервю за РБК-Украйна той заяви, че кремълските "елити" проучват въпроса за евентуална смяна на властта в Русия повече от година в случай на поражение на Москва във войната й срещу Украйна, но "засега не могат да намерят решение".

 

Според ръководителя на Главното разузнавателно управление в Руската федерация може да се случи и дворцов преврат, но хората няма да видят всички събития. "Това е съвсем различен въпрос за нас. Може ли да има "дворцов" бунт? Може. Но няма да го видите", обясни Буданов и добави, че в случая ще обявят смъртта на някого от инфаркт или ареста на тези, за които се твърди, че са работили примерно за британско разузнаване. 

 

"Всичко това вече се е случвало. По време на Ливонската война много от тях (тогавашните руски властници, бел. ред.) са екзекутирани като агенти на ливонската държава. Това продължава още от Средновековието", припомни той.

Според шефа на украинското военно разузнаване бунтът срещу Путин ще бъде невидим. Обмислят се кандидати за мястото му, но Буданов не ги назова.

 

"Нека просто симулираме събитията с вас. Например, ще се появи съобщение: "Траур, умря в съня си от сърдечен удар". И толкова! "Кралят е мъртъв. Да живее кралят!", подчертава Кирил Буданов.

 

Буданов заяви, че възвръщането под украински контрол на териториите в Украйна, които сега са окупирани от руските сили, е напълно възможно до края на годината. Лидерът на украинското разузнаване изключи варианта за ядрен отговор от Русия, когато украинските сили влязат в окупирания през 2014 г. полуостров Крим.

 

"Войната може да бъде спечелена само чрез възстановяване на границите от 1991 г., когато Украйна обяви независимост след разпадането на СССР", допълни Буданов. Той е на мнение, че Украйна ще си възвърне значителна част от окупираните от Русия терироии по време на очакваната пролетна контраофанзива на украинските сили.

 

Буданов обаче не уточни кога ще започне операцията. Като използва футболна метафора, ръководителят на украинското разузнаване заяви, че войната приближава към "края на мача" и че не може да предскаже ще има или не "допълнително време, или пък - биене на дузпи".

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени