Шефът на МИ-5 предупреждава британците да се пазят от шпиони на Русия и Китай

Генералният директор на МИ-5 Кен Маккалъм уточни, че британското разузнаване е предотвратило 10 000 прикрити подхода на чуждестранни шпион

Кен Маккалъм
Кен Маккалъм Източник: ТВ Европа

Началникът на британската контраразузнавателна служба МИ-5 предупреди британското население да се отнася към заплахата от шпионаж от Русия и Китай толкова бдително, колкото и към тероризма, като изтъкна, че чуждестранните шпиони се опитват да крадат технологии, да сеят раздори и да атакуват инфраструктура, информира "Ройтерс".

 

Атаките на 11 септември 2001 г. срещу САЩ преди почти 20 години направиха борбата с тероризма най-големия приоритет за западните специални служби, с огромни ресурси, фокусирани върху заплахата от местни и чуждестранни екстремисти. Ала нарастващата увереност на постсъветска Русия и възходът на Китай принудиха най-влиятелните началници на специални служби на Запада да върнат фокуса си върху старомодното контраразузнаване или шпиони, които се борят с други шпиони в постоянна игра на котка и мишка.

 

Генералният директор на МИ-5 Кен Маккалъм уточни, че британското разузнаване е предотвратило 10 000 прикрити подхода на чуждестранни шпиони, които се опитват да манипулират обикновените хора във Великобритания. Последиците от шпионажа от чуждестранни сили могат да варират "от разочарование и неудобство, през загуба на средства за препитание и потенциално до загуба на живот", ще каже Маккалъм в реч в Thames House, лондонската централа на МИ-5.

 

"С течение на времето трябва да изградим същата обществена информираност и устойчивост към държавни заплахи, както го правехме през годините по отношение на тероризма", изтъква той в откъси от речта си, публикувана от МИ-5. "Не трябва да се страхувате, а да сте включени", изтъква Маккалъм.

 

Британските шпиони твърдят, че Китай и Русия са се опитвали да откраднат търговски чувствителни данни и интелектуална собственост, както и да се намесват в политиката и да сеят дезинформация. Пекин и Москва твърдят, че Западът е обзет от параноя относно заговори. И Русия, и Китай отричат да се намесват в чужбина, да се опитват да крадат технологии, да извършват кибератаки или да сеят раздори.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени