Шефът на MI-6 Ричард Мур: Предупредихме Путин какво го очаква, ако нахлуе в Украйна

Той е бивш посланик в Турция и заемаше позицията на политически директор в Министерството на външните работи на Великобритания, преди да оглави британското външнополитическо разузнаване

Ричард Мур
Ричард Мур Източник: Foreign Office

"Русия е обективно отслабваща сила, икономически и демографски. Това е място с изключително ограничени възможности, извънредно сложно място". Това казва в  интервю  за в. "Сънди Таймс" новият директор на MI6 Ричард Мур. На стената на своя обширен кабинет, новият шеф на британското външно разузнаване е окачил портет на един от най-важните агенти, които е имала неговата служба по време на Студената война. Портретът е на чужденец, който поради морални подбуди е избрал да шпионира собствената си страна в полза на Великобритания. MI-6 никога не е обявявала неговата самоличност. 

 

Мур, който е на 57 години, е седемнадесетият директор на британското външно разузнаване, наследник на създадената преди 112 години тайна разузнавателна служба на Британската империя. Той е единственият служител на MI-6, чиято самоличност е публична. Нека припомним, че самата MI-6 е обявена за несъществуваща официално от 1992 г. Ричард Мур оглави MI-6 на 1 октомври 2020 г. Той е бивш посланик в Турция и заемаше позицията на политически директор в Министерството на външните работи на Великобритания, преди да оглави британското външнополитическо разузнаване. 

 

"Русия е обективно отслабваща сила, икономически и демографски. Това е място с изключително ограничени възможности, извънредно сложно място. И е ясно, че начинът, по който те се отнасят към Алексей Навални, който е подкрепен от хиляди протестиращи в цяла Русия, среща сериозна степен на недоволство лично към господин Путин", категоричен е шефът на MI-6 Ричард Мур.


"Великобритания и САЩ имат възможността да предадат позицията си на руските власти поради факта, че каналите за комуникация между страните продължават да съществуват", отчете топ разузнавачът.

Мур добави, че Великобритания и САЩ са предупредили Русия, че ще бъде изправена пред "сериозни последици", ако руските сили нахлуят в Украйна. Той разкри, че са предупредили Путин по свои канали за сериозните последици, които може да има за него и Русия, ако атакуват Украйна. "На руснаците им стана абсолютно ясна нашата позиция. Те нямат никакви съмнения каква е и позицията на Байдън по въпроса", каментира Мур. 

 

По отношение на предполагаемото участие на Москва в експлозиите на складовете за боеприпаси през 2014 г. в Чехия, Мур споделя следното:
"Когато виждаш пообен модел на безразсъдно поведение и след това видиш какво се случва около Украйна, съвсем естествено е това да предизвика у нас безпокойство. Ето защо ние координираме своите действия толкова тясно с нашите съюзници, за да гарантираме, че даваме ясни сигнали на президента на Русия Владимир Путин", завявяа Мур, без да навлезе в подробности за какви "сигнали" става дума. 

 

"Не вдигнах телефона, но имам средства да се свържа и да предам на руското ръководство това, от което се нуждая. Ние седим до тях в Съвета за сигурност на ООН като постоянни членове. Имаме възможността да бъдем във връзка с тях ", казава още шефът на MI-6. 

 

 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени