Шефът на ЦРУ: Прехвалената програма на Путин за модернизация на армията, военновъздушните сили и флота на страната му претърпя крах в Украйна

Ако САЩ прекратят помощта за Украйна, това ще бъде най-големият ни автогол в историята на нашата страна, посочи още Уйлям Бърнс

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Katehon.com

"Войната, която руският президент Владимир Путин започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., е най-големият му провал", това написа директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в обширен материал в списание "Форейн полиси".

 

"Първоначалната цел на Кремъл да превземе Киев и да подчини Украйна се превърна в недостижима мечта. Руските въоръжени сили понесоха големи загуби в жива сила и техника. Към днешна дата най-малко 315 000 войници и офицери на Москва са убити или ранени, а около две трети от произведените преди инвазията на Русия танкове са унищожени или повредени. Прехвалената програма на Владимир Путин за модернизация на армията, военновъздушните сили и флота на страната му претърпя крах в Украйна", допълни Бърнс.

 

Шефът на ЦРУ подчерта, че всичко това е станало благодарение на храбростта и самоотвержеността на бойците от Въоръжените сили на Украйна и на помощта, доставена от НАТО.

 

"Междувременно, руската икономика затъва. Страната е обречена да се превърне във васал на Китай", написа още Бърнс.

 

"Неподкрепените с нищо амбиции на Путин дадоха обратен на желания от него ефект. НАТО стана по-обединена и започна да се разширява", допълни шефът на ЦРУ.

 

"Ако САЩ прекратят помощта за Украйна, това ще бъде най-големият ни автогол в историята на нашата страна", посочи още Бърнс. Той в същото време подчерта: Не трябва да забравяме, че целта на Путин е да подчини Украйна и е малко вероятно той да се откаже лесно от нея.

 

Според директора на ЦРУ Путин надали още отслаби хватката си в Русия. "Войната срещу Украйна обаче подкопава властта му", заяви Уилям Бърнс, който бе посланик в Москва от 2005 до 2008 г.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени