Шолц даде заден: Противопостави се на изпращането на ракети "Taurus" на Украйна

Назова причината

Крилати ракети Taurus
Крилати ракети Taurus Източник: Mbda-deutschland

Германският канцлер Олаф Шолц отново се изказа против предоставянето на Украйна на ракети "Taurus" с голям обсег, съобщава RND. Според него предоставянето на Украйна на такива ракети може да въвлече Германия във войната.

 

"В никакъв случай не трябва да се свързваме с целите, които тази система постига (говорим за обхвата на ракетите "Taurus", бел. ред.). Така че това не е следващата опция в дневния ред. Тази яснота също е необходима. Изненадва ме, че някои хора изобщо не се притесняват, дори не се замислят дали това, което правим, може в някакъв смисъл да доведе до участие във войната", каза Шолц.

 

Германският канцлер обясни, че ракетите "Taurus" са оръжия с много голям обсег и добави, че "това, което британците и французите правят по отношение на контрола на целите, не може да се направи в Германия". Според него "всеки, който се е занимавал с тази система, знае това".

 

В същото време Шолц смята, че сега е необходимо да се концентрираме върху това, от което Украйна наистина се нуждае сега и на първо място. Той отбелязва, че е "разочарован от липсата на баланс между това, което наистина е необходимо сега, и дискусията за "Taurus".

 

"Това, което липсва на Украйна, са боеприпаси за всички възможни дължини и разстояния, но това не значи, че трябва да се доставят от Германия", каза Шолц.

 

Крилатите ракети "Taurus" - какво се знае за тях
Taurus Kepd 350/150 е германско-шведска крилата ракета клас "въздух-повърхност" с голям обсег. Тя е предназначена за високоточни удари и поразяване на високо защитени цели, без самолетоносачът да навлиза в зоната на противовъздушната отбрана на противника.

 

"Taurus" е позициониран от производителя като семейство модулни ракети, които могат да бъдат оборудвани с различни видове бойни глави и изстреляни от различни видове платформи: сухопътни, морски и авиационни (без носителят да навлиза в зоната на противовъздушната отбрана на противника).

 

Ракетата тежи 1400 кг и е дълга 5 метра. Официалният обхват на полета е 500 км. Базовият модел на ракетата "Taurus" е оборудван с тандемна бетонопробиваща бойна глава от типа MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, High Complex and Target Optimised). Водещият заряд на бойната глава е кумулативен, основният заряд е високоексплозивен, той се намира в корпус с висока якост, чиято форма е оптимизирана за проникване в бетон и плътни скали. Теглото на високоексплозивния заряд заедно с корпуса е 400 кг, докато общото тегло на бойната глава е 480 кг.

 

Ракетата лети на височина 30-70 метра, максималната скорост е 0,60-0,95 Мах. Ракетата се насочва към целта от няколко системи: IBN (навигация, базирана на изображения), INS (инерционна навигационна система), TRN (навигация на терен) и MIL-GPS (глобална система за позициониране). От открити източници е известно, че Германия е поръчала 600 такива ракети между 2005 и 2010 година. Сегашната пазарна стойност на една ракета е около 1,2 милиона долара.

 

Източник: Главред

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени