Шолц даде заден: Противопостави се на изпращането на ракети "Taurus" на Украйна

Назова причината

Крилати ракети Taurus
Крилати ракети Taurus Източник: Mbda-deutschland

Германският канцлер Олаф Шолц отново се изказа против предоставянето на Украйна на ракети "Taurus" с голям обсег, съобщава RND. Според него предоставянето на Украйна на такива ракети може да въвлече Германия във войната.

 

"В никакъв случай не трябва да се свързваме с целите, които тази система постига (говорим за обхвата на ракетите "Taurus", бел. ред.). Така че това не е следващата опция в дневния ред. Тази яснота също е необходима. Изненадва ме, че някои хора изобщо не се притесняват, дори не се замислят дали това, което правим, може в някакъв смисъл да доведе до участие във войната", каза Шолц.

 

Германският канцлер обясни, че ракетите "Taurus" са оръжия с много голям обсег и добави, че "това, което британците и французите правят по отношение на контрола на целите, не може да се направи в Германия". Според него "всеки, който се е занимавал с тази система, знае това".

 

В същото време Шолц смята, че сега е необходимо да се концентрираме върху това, от което Украйна наистина се нуждае сега и на първо място. Той отбелязва, че е "разочарован от липсата на баланс между това, което наистина е необходимо сега, и дискусията за "Taurus".

 

"Това, което липсва на Украйна, са боеприпаси за всички възможни дължини и разстояния, но това не значи, че трябва да се доставят от Германия", каза Шолц.

 

Крилатите ракети "Taurus" - какво се знае за тях
Taurus Kepd 350/150 е германско-шведска крилата ракета клас "въздух-повърхност" с голям обсег. Тя е предназначена за високоточни удари и поразяване на високо защитени цели, без самолетоносачът да навлиза в зоната на противовъздушната отбрана на противника.

 

"Taurus" е позициониран от производителя като семейство модулни ракети, които могат да бъдат оборудвани с различни видове бойни глави и изстреляни от различни видове платформи: сухопътни, морски и авиационни (без носителят да навлиза в зоната на противовъздушната отбрана на противника).

 

Ракетата тежи 1400 кг и е дълга 5 метра. Официалният обхват на полета е 500 км. Базовият модел на ракетата "Taurus" е оборудван с тандемна бетонопробиваща бойна глава от типа MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, High Complex and Target Optimised). Водещият заряд на бойната глава е кумулативен, основният заряд е високоексплозивен, той се намира в корпус с висока якост, чиято форма е оптимизирана за проникване в бетон и плътни скали. Теглото на високоексплозивния заряд заедно с корпуса е 400 кг, докато общото тегло на бойната глава е 480 кг.

 

Ракетата лети на височина 30-70 метра, максималната скорост е 0,60-0,95 Мах. Ракетата се насочва към целта от няколко системи: IBN (навигация, базирана на изображения), INS (инерционна навигационна система), TRN (навигация на терен) и MIL-GPS (глобална система за позициониране). От открити източници е известно, че Германия е поръчала 600 такива ракети между 2005 и 2010 година. Сегашната пазарна стойност на една ракета е около 1,2 милиона долара.

 

Източник: Главред

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени