Шолц: Германия ще достави толкова оръжие на Украйна, колкото й е необходимо

Макрон обеща допълнителни доставки на САУ Caesar

Шолц, Макрон, Зеленски, Драги, Йоханис
Шолц, Макрон, Зеленски, Драги, Йоханис Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Канцлерът на Германия заяви на брифинг в Киев, че Германия "масирано" поддържа Украйна и ще предоставя на страната толкова оръжие, колкото й е необходимо. 

 

"Германия отдавна пречупи своята държавна традиция - започнахме да доставяме на Украйна оръжие. И ще правим това и в бъдеще, толкова, колкото й е необходимо", заяви той. 

 

Шолц добави, че Германия е приела 800 хиляди украински бежанци, а така също обучава украински военни да оравят с оръжието, което предсотавят на страната западните държави. 

 

"Обещахме (на Украйна, бел. ред.) да й доставим установки IRIS (ПВО системи, бел. ред.), които ще защитават цели градове от въздушни нападения. Договорихме се със САЩ и Великобритания да доставим и реактивни системи за залпов огън. Моите колеги и аз пристигнахме в Киев с ясно послание: Украйна е част от европейското семейство", подчерта Шолц.

 

"Отделихме особено внимание на противовъздушната отбрана. Установките IRIS са много важни. Статистиката показва, че (Русия, бел. ред.) изстрелва 10-15 ракети ежедневно, поради което много бихме искали да получим мощна ПВО система", каза Зеленски. 

 

Франция възнамерява да предостави на Украйна допълнителнисамоходни артилерийски системи Caeser, заяви от своя страна френският президент, който заедно с Шолц и премиера на Италия Марио Драги е на посещение в Киев. 

 

"Франция предоставя помощ (за Украйна, бел. ред.) и е готова да увеличи военната подкрепа. Вече е предоставена (помощ, бел. ред.) на стойност $2 млрд. (...) предоставени са САУ Caeser, които ще позволят на украинските военни да се защитават по-ефективно. Готов съм да взема решение за доставката на допълнителни системи Caeser", коментира Макрон. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени