Шолц: Използването на германско оръжие за удари срещу Руската федерация няма да доведе до ескалация

Германският канцлер подчерта, че решението да се предостави на Украйна правото да използва германско оръжие е "внимателно обмислено в сътрудничество с приятели и съюзници" на Германия

Зеленски и Шолц
Зеленски и Шолц Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че правото на Украйна да поразява цели в Русия със западни оръжия само ще позволи на страната да защити големите си градове от руска агресия. Това съобщи на 4 юни "Дойче веле" с позоваване на изявлението на канцлера в ефира на Антен Байерн.

 

"Както каза президентът на САЩ (Джо Байдън, бел. ред.), става въпрос само за способността да се защити голям град, например Харков", обясни Шолц.

 

Той е убеден, че използването на германско оръжие за удари срещу Руската федерация няма да доведе до ескалация, пише ДВ.

 

Германският канцлер подчерта, че решението да се предостави на Украйна правото да използва германско оръжие е "внимателно обмислено в сътрудничество с приятели и съюзници" на Германия.

 

Шолц също така увери, че никога няма да позволи да бъде притискан да взема "грешни и ненавременни решения".

 

Германските медии, позовавайки се на говорителя на федералното правителство Щефен Хебестрейт, написаха на 31 май, че Германия, следвайки САЩ, е позволила на Украйна да нанася удари по цели на руска територия за решаване на отбранителни задачи.

 

В същото време максималната зона на поразяване на цели извън Украйна е не повече от 40 км, две германски оръжейни системи бяха одобрени за удари срещу руската армия на територията на Руската федерация - самоходната гаубица Panzerhaubitze 2000 и бронираната РСЗО MARS II, отбеляза Bild.

 

На 31 май германският министър на отбраната Борис Писториус потвърди, че страната е позволила на Украйна да нанася удари с германско оръжие по руска територия в райони, които са близо до границата, предаде ДВ.

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени