"Шпигел": В България е открито скривалище за оръжия на "Хамас"

До информацията стигат германските служби след ареста на четирима мъже в Берлин и Ротердам

Екстремисти от Хамас
Екстремисти от Хамас Източник: Shutterstock

Федералната криминална полиция в Германия е разкрила предполагаемо скривалище за оръжия на "Хамас" в България, съобщава германското издание "Шпигел".

 

До тази информация службите във Федералната република стигат след ареста на четирима мъже в германската столица Берлин и в холандския град Ротердам преди Коледа.  

 

Те са задържани по подозрение, че са подготвяли нападение срещу еврейски граждани и институции. В телефона на един от тях разследващите са открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжия. Цифровите следи в снимките отвеждат криминалистите до място в Южна България.

 

По информация на "Шпигел" оръжията са били заровени в найлонов плик под дърво, а българската полиция вече е успяла да ги конфискува. Твърди се, че мъжете са получили заповед от военното крило на "Хамас" в Ливан да намерят подземен склад в Европа.

 

Разследващите от Карлсруе смятат, че е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин, за да ги държат готови за евентуални терористични атаки.

 

Първоначално следователите подозирали, че оръжията са скрити в Полша, защото заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче не е ясно дали е имало и депо и в Полша.

 

При арестите през декември у четиримата мъже не са открити огнестрелни оръжия.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени