Шпиони в услуга на Русия: Как Москва вербува западни политици

Според "Файненшъл таймс" днес руската шпионска мрежа в западните страни е по-активна, отколкото по време на Студената война

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Русия не се отказва от опита на Съветския съюз и използва своите дипломатически представители като агенти на разузнаването. А от началото на пълномащабната война срещу Украйна, отприщена от престъпния режим на Путин, руската шпионска мрежа в западните страни активизира работата си, пише FREEДОМ.

 

Шпионска мрежа в услуга на Кремъл
Западни медии разкриха, че диктаторът Владимир Путин се е възползвал от бягството на много руснаците от мобилизация, за да изпрати свои агенти в страните от Европейския съюз. Според The Wall Street Journal по време на мобилизацията през 2022 г. Путин е държал границите на Русия отворени, позволявайки на стотици хиляди руснаци да избягат от мобилизация в Европа, Централна Азия и Кавказ, за да изпрати покрай тях агенти на разузнаването.

 

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Според "Файненшъл таймс" днес руската шпионска мрежа в западните страни е по-активна, отколкото по време на Студената война. "Играта на котка и мишка се завръща... Руската активност е същата или дори по-висока, отколкото по време на Студената война. Руското разузнаване е огромна машина и отново прави това, което винаги е правило", заявяват западни разузнавачи.

 

Ярък пример за дейността на руските специални служби в западните страни е убийството на руския пилот Максим Кузминов в Испания. Той беше застрелян на 13 февруари тази година в испанския град Виляхойоса. В този случай Кремъл дори не се опита да оправдае за това, че е свързван с убийството на бившия руски пилот.

 

Руският пилот Максим Кузминов
Руският пилот Максим Кузминов Източник: Скрийншот видео кадър

"Този предател и престъпник се превърна в морален труп точно в момента, когато планираше мръсното си и ужасно престъпление", казва Сергей Наришкин, ръководител на руското външнополитическо разузнаване (СВР).

Струва си да се отбележи, че след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна повече от 20 държави изгониха и обявиха за персона нон грата около 400 руски дипломати, много от които бяха смятани за шпиони.

 

По-специално, министърът на външните работи на Молдова Михаил Попшой заяви, че служител на руското посолство е бил изгонен от страната поради участието си в организирането на псевдоизбори в окупираното Приднестровие. Руският "дипломат" е обявен за персона нон грата и му е наредено да напусне страната.

 

Според Der Spiegel, по данни на белгийското разузнаване, най-висшият представител на Русия в Европейския съюз Кирил Логвинов е шпионин. Тези подозрения възникнаха след съвместни разследвания на европейските медии. Белгийското разузнаване включи Логвинов в списъка на агентите на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

 

Кирил Логвинов
Кирил Логвинов Източник: МВнР на РФ

На свой ред австрийските власти обявиха депортирането на двама руски дипломати. В сайта на Министерството на външните работи на Австрия се казва, че причината са били действия на дипломатите, несъвместими със статута им.

 

23 дипломати, акредитирани в руското посолство във Виена, са участвали в разузнавателна дейност. Освен това се казва, че бившият австрийски външен министър Карин Кнайсъл, която сега живее в Русия и преди това е танцувала с руския диктатор, се твърди, че е помогнала на руските специални служби да получат необходимата информация. Впоследствие австрийското външно министерство заяви, че планът, предвиждащ участие на Кнайсъл, не се е развил повече от етап на планиране.

 

Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си
Карин Кнайсъл танцува с Путин на сватбата си Източник: EPA

По-късно естонският външен министър Маргус Цахкна обясни, че Русия се е намесила в съдебния процес, като е успяла да придобие документите по наказателно дело и е способствала за публикуването им в руските социални мрежи. "Бих искал също така да подчертая, че координираните действия на руските специални служби срещу Република Естония, включително хибридните операции срещу сигурността, са неприемливи и трябва да бъдат прекратени. Няма да толерираме или приемаме намеса във вътрешните работи на Естония и ще реагираме бързо и конкретно на такива ситуации. Изгонвайки дипломат, ние показваме, че Естония няма да толерира никакви действия, организирани от чужда държава на нейна територия", обясни Цахкна в коментар за ERR.

Експертни мнения


За това защо гонят руските дипломати от западните страни и колко широко разпространена е шпионската мрежа на Руската федерация по света, в ефира на телевизионния канал FREEДОМ разказаха:

  • Володимир Хандогий, извънреден и пълномощен посланик на Украйна, президент на Украинската асоциация за външна политика;
  • Микола Маломуж, украински държавник, началник на Службата за външно разузнаване на Украйна (2005-2010), генерал от армията на Украйна;
  • Игор Чаленко, политолог, ръководител на Центъра за анализи и стратегии;
  • Гинтарас Багдонас, полковник в оставка, бивш директор на военното разузнаване на Европейския съюз, асоцииран експерт в Центъра за източноевропейски изследвания в Литва.

Володимир Хандогий: Русия продължава традициите на специалните служби на СССР

"Има дипломати и представители на специалните служби, които работят под "прикритието" на посолствата и като цяло не са дипломати. По принцип говорим за експулсирането на онези служители на посолството, които представляват специалните служби. Историята с експулсирането на така наречените "дипломати" или служители на специалните служби съществува от много години.

 

Днес Русия, като наследник на Съветския съюз, продължава традициите, съществували по онова време. Дори от собствен опит мога да кажа, че поне 50% от дипломатическия персонал, който работи в посолствата и представителствата на международни организации, използват статута на дипломати, за да изпълняват разузнавателните си функции. И сега продължават да правят това.

 

Много държави разбраха и знаеха кой кой е, но по взаимно подразбиране позволиха на тези служители да работят до определени граници. Но днес, когато има мащабна агресия на Русия срещу Украйна и когато задачите на така наречените "дипломати" са да подкопаят отбранителната способност на Украйна, нашите колеги и партньори на Запад поемат по пътя на радикално намаляване на броя на руските дипломати.

 

Днес броят на дипломатите е намалял значително от 2014 г. насам, а в някои страни дори до две трети. Те не просто са изгонени, а цели институции са затворени. Например, Генералното консулство на Русия в редица страни, на първо място в Съединените американски щати.

 

До какво води това? Русия се лишава от източници на разузнавателна информация. И това се отразява на общото ниво на разбиране и изучаване на случващото се на територията на онези държави, които подкрепят Украйна във войната срещу Русия.

 

Генерал Николай Маломуж
Генерал Николай Маломуж Източник: LIGA.net

Николай Маломуж: В Германия шпионите планират да създадат алтернативно правителство

"В продължение на десетилетия Руската федерация внедрява агенти в Германия. Някои от тях са внедрени още по времето на Съветския съюз, а след това са прехвърлени към ФСБ, Службата за външно разузнаване (СВР) и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руското Министерство на отбраната.

 

Групи (от агенти, бел. ред.) са създадени в правителството, в политическите партии, особено в партията на Шолц, ако говорим за конкретна ситуация. Напоследък бяха разкрити агенти в германското министерство на отбраната, в политически партии и в бизнеса, особено в областта на високите технологии и енергетиката. В тези области германия много сериозно се разграничи от Руската федерация.

 

Всъщност това е мащабна вербовка с използване на финансова мотивация, компрометиращи материали, може би дори идеологически. Защото често Русия се опитва да създаде някакви алтернативи, десни и леви партии и финансира тези движения. И, разбира се, руснаците подкрепят създаването на алтернативно правителство, което да замени сегашното правителство, което е фокусирано върху НАТО, САЩ и подкрепата за Украйна.

 

Част от резидентурата им все още е на терен, но мнозина вече са изгонени от Германия. Това е преди всичко резидентурата в руското посолство, което се намира в Берлин, или консулствата в други градове на Германия.

Но, разбира се, все още има агенти в самото Министерство на отбраната, някои в специалните служби, защото шпиони вече са идентифицирани два пъти само в БНД, а също и в контраразузнаването, където също има проблеми.

 

И виждаме, че те вече се опитват да повлияят на различни партии, които имат авторитет, и дори надхвърлят рейтинга на партията на Шолц. Съдейки по скорошно проучване, редица крайнодесни партии, които са подкрепяни от Русия, вече набират сериозна подкрепа. Виждаме как Зелените се противопоставят на прехвърлянето на ракети "Taurus" в Украйна.

 

Самият Шолц е получавал сигнали от разузнавателната линия. А от страна на Русия има неофициален контакт – дори в най-сложното военно противопоставяне, предаването на информация върви чрез шефа на руското разузнаване Наришкин и шефа на БНД (германското външнополитическо разузнаване, бел. ред.). Той отправя предупреждение към Шолц, че в случай на прехвърляне на ракети "Taurus" в Украйна, Русия ще счита, че Германия е влязла във войната, така че "е по-добре да се въздържаме от този формат". И това вече са директни разуззнавателни действия по поръка на Путин.

 

Игор Чаленко: За специалните служби на Руската федерация най-важното е, Мая Санду да не печели изборите

"Най-вероятно Молдова ще продължи да води по-твърда политика спрямо руските дипломати. Вече видяхме експулсирането на повече от 40 дипломати поради шпионска дейност в тази страна. И Кремъл ще продължи да дестабилизира ситуацията, използвайки непризнатото Приднестровие, където всъщност сега на Русия използва опция за ескалация на ситуацията. Особено след решението на конгреса на така наречените "депутати" от Приднестровието, където те посочиха, че има вече 220 хиляди молби от руснаци в съответното искане до руския парламент.

 

Мая Санду
Мая Санду Източник: Twitter

Вторият вариант е гагаузката автономия. Към днешна дата Русия прави всичко възможно, за да дестабилизира ситуацията в Молдова в навечерието на президентските избори, като използва хибридни средства. Сега най-важното за Русия е да не позволи на Мая Санду да спечели втори мандат. Ще направят всичко (за да постигнат това, бел. ред.). Те ще се преструват, че ситуацията е напълно извън контрол. Ще повдигнат темите от социално-икономически характер всичко друго, което може да се сетите.

 

Също така сега се използва и темата за езика. Сега в гагаузката автономия има абсолютно нелепи твърдения, че Кишинев уж налага румънския език и т.н. Разбираме накъде води всичко това. То вече се случи в Украйна, всички сме го виждали. Затова основното за нас сега е, че нашият опит и нашите ресурси помагат на Молдова да поддържа стабилност в сегашните трудни условия на отблъскване на хибридната агресия от страна на Руската федерация.

 

Гинтарас Багдонас: Руските специални служби използват всички възможни методи за получаване на информация

Действията на руските тайни служби не са се променили. Те използват всички възможни методи за получаване или кражба на класифицирана информация. Но най-важното е, че мисля, че основната им цел е да спрат помощта за вашата страна, така че Западът да я намали или да я спре напълно. Мисля, че това е най-важното.

Също така, руските специални служби работят много усилено, за да подкопаят единството в страните от така наречената Североатлантическа общност на Европа. Това са основните цели на тяхната работа.

 

Лидерът на проруската KOOS в Естония Олег Иванов
Лидерът на проруската KOOS в Естония Олег Иванов Източник: Telegram

Много от така наречените руски дипломати бяха изгонени от посолствата на западните страни, включително и моята страна. Това са стотици. Първата вълна преди пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна беше след опита за отравяне на Скрипал. По това време бяха изгонени около 150 руски дипломати.

След това руснаците се опитват да използват всякакви други възможности, по-специално представители на бизнеса, особено след пандемията от COVID-19, когато всички се научиха да работят дистанционно. Те използват електронно разузнаване, особено кибернетика, както и криминални групировки. И, разбира се, те използват изнудване и пари при вербоването на агентура. Това са основните примери за руска разузнавателна дейност.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени