Шпионска мрежа на ГРУ в Полша е подготвяла взривяването на влакове с оръжие за Украйна

Срещу 15-имата обвиняеми, граждани на Русия, Украйна и Беларус, са събрани вече над 66 тома доказателства

Главно разузнавателно управление (ГРУ)
Главно разузнавателно управление (ГРУ) Източник: Yandex

Руската шпионска мрежа, която през последните 4 месеци беше разбита на територията на Полша, е планирала да взривява влакове с оръжие и хуманитарна помощ, предназначени за Украйна, съобщи в сряда "Газета полска" с позоваване на източници от разследването.

 

Срещу 15-имата обвиняеми, граждани на Русия, Украйна и Беларус, са събрани вече над 66 тома доказателства. Агентурната мрежа на Москва беше разбита с няколко удара от март до юли съвместно от контраразузнаването - Агенцията за вътрешна сигурност (ABW) и клона на Националната прокуратура на Полша в източната област Люблин.

 

Според известното до момента, това е най-голямата разузнавателна мрежа на Русия в страната, разкривана досега. На 15-те задържани от пролетта досега са повдигнати обвинения за шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ.

 

По полското законодателство ги заплашват до 10 години затвор. Руската агентура е получавала задачите, по които да работи, дистанционно, директно от Москва. Конспирацията е била осигурена в голяма степен от "безкасовото" разплащане на хонорарите за шпионската дейност, ГРУ е плащало на агентите си в криптовалути, предимно биткойни, които след това те са обръщали в пари в брой.

 

Членовете на създадената от руснаците шпионска мрежа е трябвало не само да събират информация или да се занимават с пропагандни мероприятия, както беше съобщено по-рано, но и да извършват заснемания на военни и градански обекти, да подклаждат антиукраински и антинатовски настрония, както и да подготвят диверсионни и саботажни действия.

 

Според изданието, между кориците на 66-те тома материали по следствието, се намират доказателства и конкретни планове за взривяване на влакове с оръжия и транспорти с хуманитарна помощ за Украйна. "Затова първите арести бяха направени в съответното време, а не по-късно. Рискът от нападения беше твърде голям, за да продължим да наблюдаваме групата", обяснява пред вестника запознат с хода на разследването. Диверсионно-шпионската група е била създадена в началото на тази година, по-малко от година след началото на руското нахлуване в Украйна.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени