Шри Ланка урежда петролен дълг към Иран с чай

Страната ще изпраща чай на стойност 5 млн. долара на Иран всеки месец, за да погаси дълг от 251 млн. долара

Шри Ланка изплаща минал внос на петрол от Иран с чай
Шри Ланка изплаща минал внос на петрол от Иран с чай Източник: Pinterest
Шри Ланка планира да уреди дълга си за минал внос на петрол от Иран, като го изплати с чай, предаде BBC. Според Рамеш Патирана, министър, който отговаря за чаените плантации, страната му ще изпраща чай на стойност 5 млн. долара на Иран всеки месец, за да погаси дълг от 251 млн. долара.
 
Шри Ланка преживява тежка дългова и валутна криза, която се влоши от загубата на приходи от туризъм по време на пандемията от коронавирус. За първи път обаче ще използва чай за погасяване на външен дълг.
 
Патирана заяви, че методът на плащане няма да наруши санкциите на ООН или американските санкции спрямо Иран, тъй като чаят е категоризиран като хранителен продукт по хуманитарни съображения. А и в изплащането няма да участват ирански банки, включени в черния списък.
 
"Надяваме се да изпращаме чай на стойност 5 млн. долара всеки месец, за да изплатим на Иран дължимите суми за закупен петрол през последните четири години", каза той пред Ройтерс.
 
Схемата ще спести на Шри Ланка така необходимата чуждестранна валута, тъй като разплащането с Иран ще се извършва в рупии (местната валута) чрез продажбата на цейлонски чай.
 
В Шри Ланка се произвеждат около 340 млн. кг чай годишно. Миналата година страната е изнесла 265,5 млн. кг, като приходите от тях възлизат на 1,24 млрд. долара. Почти 5% от населението на Шри Ланка работи в тази индустрия.

Още от "Светът"

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени