Щамът Омикрон създава риск за глобалния растеж и инфлацията, смятат рейтингови агенции

Страни от нововъзникващи пазари, които разчитат на заеми на международния пазар, може да бъдат изправени пред увеличени рискове за рефинансирането си

COVID - 19
COVID - 19 Източник: Zonanews
Вариантът Омикрон на коронавируса би могъл да навреди на перспективите за глобален икономически растеж, като същевременно тласка цените нагоре, заявиха днес рейтинговите агенции Фич (Fitch Ratings) и Мудис (Moody's Investors Service), след като Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че новият вариант крие много висок риск от скокове на инфекциите, предаде Ройтерс.
 
"Вариантът Омикрон създава рискове за глобалния растеж и инфлацията, особено защото идва в момент на вече напрегнати вериги на доставките, увеличена инфлация и недостиг на трудовите пазари", е заявила в коментар по електронна поща пред Ройтерс Елена Дъгър от Мудис. Според нея е вероятно вариантът да засегне и търсенето по време на предстоящите празници.
 
"Ако новият вариант засегне интереса към рискови инвестиции на световния пазар, това ще доведе до още по-голям финансов натиск върху емитентите на дълг с големи финансови нужди. Например страни от нововъзникващи пазари, които разчитат на заеми на международния пазар, може да бъдат изправени пред увеличени рискове за рефинансирането си", казва Дъгър.
 
От своя страна Фич заявява, че е твърде рано да включи ефекта от варианта Омикрон в прогнозите си за икономическия растеж, докато няма повече данни за заразността му и тежестта на заболяването.
 
"В момента смятаме, че нов голям и едновременен глобален срив, какъвто беше наблюдаван през първата половина на 2020 г., е много слабо вероятен, но увеличението на инфлацията ще усложни макроикономическия отговор, ако новият вариант се установи", се казва в позицията на Фич, цитирана от БТА.
 
 
 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени