Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

 Киев ще поиска да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна за защитата на въздушното пространство и доставката на системи за противовъздушна отбрана и ракети, заяви във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

 

"Украйна ще поиска среща на Съвета НАТО-Украйна, която да бъде посветена на защитата на въздушното пространство, доставката на средства за ПВО и съответните системи и ракети", каза украинският лидер.

 

Той добави, че страната му усилено работи за постигането на реални резултати на Световната среща на върха за мир в Украйна. Президентът благодари на всички лидери и държави, които тази седмица изразиха готовност да участват в този форум, който ще се състои в Швейцария.

 

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин, и за сигналите, които са дошли от китайската столица.

 

Според Зеленски Китай може да спомогне за възцаряването на справедлив мир в Украйна и за стабилността на международните отношения.

Украинският президент добави, че срещата на върха в Швейцария представлява реална възможност Уставът на ООН и неговoто предназначение и принципи да сработят.

Още от "Светът"

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени