Ще се превърне ли 2021 в особено важна година за космонавтиката

Обещаваща е новата 2021 г. в сферата на космическите изследвания - през нея три космически апарата (американски, китайски и от ОАЕ) ще кацнат на Марс. Очакват се и две американски мисии, които да изследват астероиди. Русия и Индия планират през 2021 г. да извършат съвместен полет и кацане на Луната. Очаква се НАСА да получи втори пилотируем космическ икораб, предназначен за полети до Международната космическа станция

Космическият кораб Boeing Starliner  на НАСА
Космическият кораб Boeing Starliner на НАСА Източник: nasa.gov

През януари американският космически кораб Boeing Starliner ще се опита отново (след неуспеха през декември) да се скачи с Международната космическа станция. Ако мисията е успешна, то през лятото към МКС ще полети и американски екипаж. Към момента НАСА разполага с космическия кораб SpaceX Crew Dragon, който през 2020 г. успешно летя до МКС с екипаж. Плановете на НАСА да се сдобие с още един космически кораб ще осигурят на американската космическа агенция гарантирана възможност да изпраща астронавти в околоземна орбита и ще минимизира потребността от използване на руски космически кораби "Съюз". За периода 2006-2020 г. НАСА таксата, която плаща на Русия за това е нараснала от 21,3 на 90 млн.долара. Загубата на този монопол от МКС "Роскосмос" ще й струва 400 млн.долара годишно по-малко. 
Освен САЩ в сферата на пилотируемите полети стремително навлиза и Китай, който с планирал през втората половина на годината, с помощта на ракетата Long March 5B  да изпрати в Космоса базовия модел (Tianhe) на националната космическа станция. В случай на успеешно изстрелване и базиране ще последва изпращане в околоземна орбита на втория модул на станцията (Wentian). И най-накрая ще бъде доставен и последния, трети модул. Когато това се случи, Китай ще стане третата държава в света с пилотируема, многомодулна, орбитална космическа станция. 
През февруари се очаква три научни мисии да достигнат до Марс. Американската мисия включва в себе си еднотонен луноход Perseverance и двукилограмов дрон от хеликоптерен вид Ingenuity. Основната цел на американската мисия е да проведе астробиологически изследвания, поради което като цел наприземяването на апарата е зададен кратера "Езеро", за който се предполага, че преди много години е бил пълен с вода. Другите задачи включват търсене и описание на най-перспективните маршрути на бъдещите марсоходи. 

Другите орбитални мисии включват орбиталната сонда "Норе" на Обединените арабски емирства, която ще изследва климата на червената планета и причините за изтичането от атмосферата й на водород и кислород, както и китайската Tianwen-1, която трябва да проведе геофизични и астробиологически изследвания на Марс. 

През октомври 2021 г. от руския космодрум "Източен" при помощта на средна ракета "Съюз-2", към Луната трябва да отлети първата руска лунна мисия. Предвижда се спускаем апарат да изследва кратера Богуславски, близо до южния полюс на Луната, където с епредполага, че има богати залежи на съдържащ вода лед. 
В края на 2021 г. към Луната ще полети и индийска мисия Chandrayaan-3. В случай н ауспех, ИНдия ще стане 4-та (след Съветите-Русия, САЩ и Китай) държава извършила меко кацане на този спътник на Земята. 
Свои мисии към Луната планират да изпратят и няколко американски частни компании. А през юни т.г. НАСА планира да потопи в атмосферата на Юпитер станцията Jupiter Polar Orbiter (Juno), като по този начин ще се предотврати попадането на биоматериал от Земята в заледените океани, които се намират на повърхността на Юпитер. В хода н атази мисия НАСА е провела изследване на облаците и полярните сияния на Юпитер, уточнена е информацията за възникването на планетата, както и нейният строеж и физическите свойства на атмосферата й и нейната магнитосфера. 

Източник: Лента.ру (със съкращения)

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени