Швеция е готова да изпрати танкове "Leopard" и супермодерната САУ "Archer" в Украйна

Подготвя нов пакет от помощи

Танк "Leopard 2"
Танк "Leopard 2" Източник: Warfiles

Швеция е готова да изпрати някои от бойните си танкове "Леопард" в Украйна и подготвя пореден пакет от помощи за нея в борбата й да отблъсне руската инвазия, заяви днес министърът на отбраната пред шведската информационна агенция ТТ.

 

Швеция изпрати няколко пакета военна и гражданска помощ за Украйна след инвазията, предприета преди година от Москва, която нарича нахлуването "специална военна операция", отбелязва БТА.

 

Най-новият пакет включва бронирани бойни машини на пехотата, които според министъра на отбраната Пол Йонсон ще представляват основната помощ, предоставена от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

 

Шведската САУ Archer
Шведската САУ Archer Източник: Warfiles

Швеция се готви да изпрати също усъвършенствана артилерийска система "Арчър" (Archer), а в шведския парламент се засилва подкрепата за предоставяне и на някои от 120-те танка "Леопард", с които Швеция разполага.

 

"Отворени сме за тази възможност и водим тесен диалог по въпроса - най-вече с Германия", заяви Йонсон, цитиран от шведската агенция.

 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени