Швеция готви изпращането в Украйна на пратка със страховитите гаубици Archer

Досега Швеция е изпратила на Украйна 7 пакета с военна помощ

Самоходна-артилерийска установка "Archer"
Самоходна-артилерийска установка "Archer" Източник: VK

Правителството на Швеция в най-скоро време ще вземе решение за изпращането в Украйна на най-модерни оръжейни системи. Министърът на отбраната на скандинавската страна Пол Йонсон заяви това след заседание в петък на Комитета на ЕС, съобщи TT.

 

Той отказа да отговори на уточняващ въпрос за какво оръжие става дума като се позова на оперативна тайна и необходимост от осигуряване на сигурност за доставката, но разкри, че на първо място в списъка с желана оръжейна техника, който е предала украинската страна, фигурира артилерийската система Archer.

 

Досега Швеция е изпратила на Украйна 7 пакета с военна помощ, включваща бронебойни снаряди, средства за разминиране, противотанкови оръжия, картечници, артилерийски боеприпаси и е приела украински военни за подготовка. 

 

Какво представлява супер модерната артилерийска система Archer?

FH77 BW L52 "Archer" е 155 мм самоходна артилерийска установка. Най-характерното за нея е пълното автоматизиране на процеса на зарежда по време на стрелба. Поради тази особеност артилерийският разчет на една САУ е само 3 човека -  командир, оператор на оръдието и шофьор. Кабината на екипажа осигурява пълна защита срещу средства за масово поразяване (СМП), от стрелково оръжие и осколки от снаряди. 

 

САУ Archer има далекобойност 40-60 км. На 40 км е далекобойността с обикновено 155 мм боеприпаси, а до 60 км - с високоточни управляеми боеприпаси, вкл. снаряди "Ескалибър". 

 

Поради пълната автоматизация времето от получаване на сигнал за стрелба, до избора на позиция, зареждане и произвеждане на изстрел е сведено до едва 30 сек. След това за по-малко от 30 сек. Archer е готова за преместване на нова позиция. 

 

Артилерийската система е специално разработена за придвижване дори по най-сложна местност като може да достига скорост на придвижване до 70 км/ч. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени