Швеция официално прекрати разследването за "Северен поток"

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж"

Северен поток-2
Северен поток-2 Източник: Nord Stream 2/Igor Kuznetsov

Шведската прокуратура прекратява по-нататъшното разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщава "Ройтерс".

 

"Заключението от разследването е, че шведската юрисдикция не е приложима (за този случай) и следователно разследването трябва да бъде прекратено", посочват от държавното обвинение на скандинавската страна.

 

Официалната позиция потвърди информацията, появила се по-рано в медиите, по въпроса. Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

 

Датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж. Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на "Северен поток", като всяка от страните строго контролира информацията. Датското и германското разследване все още продължават.

 

В случай че нито едно от оставащите разследвания не установи убедително доказателство, загадката зад един от най-дръзките актове на инфраструктурен саботаж в съвременната история може да остане неразгадана.

 

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени