Швеция официално прекрати разследването за "Северен поток"

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж"

Северен поток-2
Северен поток-2 Източник: Nord Stream 2/Igor Kuznetsov

Шведската прокуратура прекратява по-нататъшното разследване на експлозиите на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, съобщава "Ройтерс".

 

"Заключението от разследването е, че шведската юрисдикция не е приложима (за този случай) и следователно разследването трябва да бъде прекратено", посочват от държавното обвинение на скандинавската страна.

 

Официалната позиция потвърди информацията, появила се по-рано в медиите, по въпроса. Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

 

Датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж. Швеция, Дания и Германия започнаха отделни разследвания на взривовете на "Северен поток", като всяка от страните строго контролира информацията. Датското и германското разследване все още продължават.

 

В случай че нито едно от оставащите разследвания не установи убедително доказателство, загадката зад един от най-дръзките актове на инфраструктурен саботаж в съвременната история може да остане неразгадана.

 

Веднага след инцидента Съединените щати и НАТО нарекоха атаките срещу газопроводите от септември 2022 г. "акт на саботаж". От своя страна Москва обвини Запада и призова Съвета за сигурност на ООН да проведе независимо разследване. Нито една от страните не е предоставила доказателства за твърденията си.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени