Швеция отхвърли руския ултиматум за разширяването на НАТО

По-рано Финландия отхвърли исканията на Москва, като заяви, че има "национално пространство за маневриране", включително възможността да подаде заявление за членство в НАТО

Ан Линде
Ан Линде Източник: Anders Wiklund/TT
Швеция се обяви категорично срещу искането на Русия НАТО да не приема нови членове. Новината беше огласена от министъра на външните работи Ан Линде, съобщи Euractiv. Линде изрази и безпокойството на шведската страна от военната ескалация, провокирана от Русия по границата с Украйна.
 
"Категорично отхвърляме всякакви преговори по европейската сигурност. Трябва да имаме световен ред, основан на правила, при който имаме международно право, и всяка страна има правото да направи свой собствен избор за политиката си по сигурността", посочи тя.
 
Въпреки че исканията на Русия са насочени основно към САЩ и НАТО, те засягат и Швеция, която не е член на Алианса, но може да заяви кандидатурата си в бъдеще. "Това силно засяга Швеция и Финландия. Евентуален отказ от бъдещо разширяване на НАТО ще намали възможностите за самостоятелен политически избор", подчерта Линде.
 
По-рано Финландия отхвърли исканията на Москва, като заяви, че има "национално пространство за маневриране", включително възможността да подаде заявление за членство в НАТО.
 
Ан Линде изрази и безпокойство заради ескалацията по границата на Русия с Украйна. През последните няколко дни тя е провела срещи с колегите си от Великобритания и страните от Северна Европа и Прибалтика, с които е обсъдила ситуацията. "Ако нещо се случи във връзка със засилването на агресията срещу Украйна, ще действаме единно и много твърдо, ще предприемем различни икономически санкции", предупреди Линде.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени