Швеция: Украйна може да използва дарените ѝ от нас оръжия и муниции срещу Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните партньори на Украйна трябва да отменят забраната за използване на техните оръжия за удари по цели на руска територия

Украинска артилерия, шведска артилерийска система "Арчър"
Украинска артилерия, шведска артилерийска система "Арчър" Източник: Telegram

Швеция призна, че Украйна има право да използва доставените от Швеция оръжия за поразяване на обекти на територията на Русия. Това писа Hallandsposten. Вестникът се позова на министъра на отбраната на скандинавската страна Паул Йонсен.

 

Той заяви, че Украйна е подложена на непровокирана и незаконна агресивна война от страна на Русия. "Според международното право Украйна има право да се защитава с военни действия, насочени към територията на противника, ако спазва законите на войната. Швеция подкрепя международното право и правото на Украйна да се защитава", се казва в изявлението.

 

От първите доставки на западни оръжия в Украйна съществува забрана за използването им за удари по руска територия. Според NYT обаче консенсусът по този въпрос се разпада - администрацията на Байдън все още обсъжда дали да смекчи забраната.

 

На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните партньори на Украйна трябва да отменят забраната за използване на техните оръжия за удари по цели на руска територия.

 

Министърът на външните работи на Латвия Байба Браже заяви, че вече има държави, които са предоставили на Украйна оръжия без ограничения за удари по Руската федерация.

 

В същото време германският канцлер Олаф Шолц се изказа против използването на западни оръжия по територията на Русия, за да се "предотврати превръщането на войната в Украйна в "голяма война".

Още от "Светът"

Християн Мицкоски се закле като премиер на РСМ и заплаши: Българският диктат няма да мине, докато съм на поста

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени