Си Цзинпин бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия за трети мандат

Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната

Си Цзинпин и членовете на Постоянния комитет на Политбюро
Си Цзинпин и членовете на Постоянния комитет на Политбюро Източник: Shutterstock

Китайският президент Си Цзинпин бе преизбран днес за генерален секретар на управляващата комунистическа партия за трети петгодишен мандат, съобщи държавната информационна агенция Синхуа. Това му проправя пътя към безпрецедентен трети мандат и като президент на Китай - пост, на който се очаква да бъде преизбран от парламента през март догодина.

 

69-годишният Си бе преизбран за генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) с тайно гласуване на нейния Централен комитет (ЦК). Това стана на първия пленум на новия ЦК, избран вчера в края на 20-ия конгрес на ККП. Конгресът заздрави хватката на Си върху властта. Китайският президент бе преизбран днес от ЦК и ККП и начело на въоръжените сили на страната. Той получи нов мандат като председател на Централната военна комисия на Китайската комунистическа партия.

 

На днешния пленум бе избрано също новото Политбюро на ЦК на ККП, което се състои от 24 души. Сред тях не е нито една жена, за първи път от 25 години, отбелязва АФП. Сун Чунлан, която досега бе единствената жена в Политбюро, се оттегли. Избран бе и новият, седемчленен състав на Постоянен комитет (ПК) на Политбюро.

 

Китайският президент включи няколко свои съюзници в ПК, който на практика е на върха на властовата структура в страната. Освен Си Цзинпин, в новия състав на Постоянния комитет на Политбюро личат имената на партийния секретар на Шанхай Ли Цян, личния секретар на китайския президент Дин Сюесян и партийния секретар на южната провинция Гуандун Ли Си.

 

Останалите трима членове на ключовия властови орган, който определя политиката на Китайската народна република, са секретарят на ЦК на ККП Ван Хунин, партийният секретар на столицата Пекин Цай Ци и Чжао Лъцзи, секретарят на Централната комисия за проверка на дисциплината - висшия партиен орган за борба с корупцията.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени