Силен шамар за руснаците - САЩ разполагат нови военни бази във Финландия, Дания и Швеция

Базите ще ги защитават от руска военна агресия

Американски военни
Американски военни Източник: X (бивш Twitter)

Финландия, Дания и Швеция подписаха споразумения със САЩ, според които американците ще разположат свои военни бази на техните територии. Трите държави взеха това решение, защото се опасяват от руска агресия и отслабване на помощта на Вашингтон, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ. Както съобщава  Bild, скандинавските страни са подписали нов военен пакт със САЩ, който трябва да ги защити от евентуална руска агресия.

 

По-специално, споразумението със САЩ беше подписано от Финландия (американците ще имат достъп до 15 финландски военни бази), Дания и Швеция. Германия следи отблизо ситуацията.

 

Журналистите от изданието акцентираха върху факта, че трите държави решиха да засилят военното сътрудничество със САЩ, тъй като са обезпокоени от евентуално отслабване на подкрепата на Вашингтон в областта на сигурността в случай на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

 

"В краткосрочен план ние зависим от подкрепата на САЩ както в превъоръжаването на Бундесвера, така и в Украйна. Защото нямаме достатъчно производствен капацитет", казва Маркус Фабер, военен експерт от Свободната демократическа партия на Германия, която е част от управляващата коалиция.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени