Силен сигнал в подкрепа на Украйна - Антъни Блинкен пристигна в Киев

Артилерията, ракетите с голям обсег и ракетите за противовъздушна отбрана, одобрени от президента Джо Байдън на 24 април, вече пристигат във ВСУ

Американският държавен секретар Антъни Блинкен
Американският държавен секретар Антъни Блинкен Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Сутринта във вторник, 14 май, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев на необявено предварително посещение. Това е първото посещение на американски висш служител в Украйна, откакто Конгресът прие миналия месец пакет от военна помощ за Украйна на стойност $61 млрд.

 

Целта на пътуването на Блинкен до Киев е "да демонстрира солидарността на САЩ с Украйна, която се опитва да отблъсне масираните руски бомбардировки на североизточната си граница".

 

Блинкен се надява да "изпрати силен сигнал за успокоение на украинците, които очевидно са в много трудна ситуация". Това заяви американски служител, пожелал анонимност, който разговаря с журналисти, пътуващи с Блинкен.

 

"Мисията на държавния секретар тук е да говори за това, че нашата допълнителна помощ ще бъде предоставена по начин, който ще помогне за укрепването им (на въоръжените сили на Украйна, бел. ред.), на отбраната и да им позволи все повече да изземат инициативата на бойното поле", каза източникът.

 

Служителят също така добави, че артилерията, ракетите с голям обсег и ракетите за противовъздушна отбрана, одобрени от президента Джо Байдън на 24 април, вече пристигат във ВСУ.

 

Съобщава се също, че Блинкен ще увери украинските управляващи, включително президента Володимир Зеленски, в продължаващата подкрепа за САЩ и ще произнесе реч, фокусирана върху бъдещето на Украйна.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени