Силите за отбрана на Украйна отблъснаха руска атака около Соледар

В района на Бахмут 22 населени места бяха подложени на вражески артилерийски обстрел

Украински военни
Украински военни

Отбелязва се, че заплахата от руски въздушни и ракетни удари по цивилни цели остава висока в цяла Украйна. 

 

"Стабилна остава обстановката във Волинско, Полеско, Северско и Слобожанско направление. В граничните райони с Украйна не са открити настъпателни групировки на противника. Отделни подразделения на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус продължават да изпълняват задачи", се казва в доклада.

 

От Генералния щаб на ВСУ отбелязват, че по този начин противникът демонстрира присъствието си в близост до държавната граница. Окупаторите нанесоха минохвъргачни и артилерийски удари по районите на 13 населени места в Черниговска, Сумска и Харковска области. По Купянското направление врагът е обстрелвал районите на осем населени места в Харковска област, както и Стелмаховка в Луганска област; в Лиманско направление противникът обстрелва позициите на Силите за отбрана край Дружелюбовка в Харковска област и четири населени места в Луганска област.

 

В района на Бахмута 22 населени места бяха подложени на огневи щети от вражеската артилерия; в направлението към Авдеевкаи седем населени места паднаха под вражески огън. По посока на Новопавловското направление противникът отново обстрелва Велика Новоселка, Золотая Нива и Угледар в Донецка област; в Запорожието 24 населени места пострадаха от артилерийски обстрел.

 

"В Херсонското направление окупаторите не спират терора над мирното население. По-конкретно, повече от 20 населени места бяха подложени на обстрел от реактивни системи за залпов огън и оръдия. Сред тях са Антоновка, Береговое, Веселое, Качкаровка, Янтарное и Херсон. Пострадаха цивилни", се казва в съобщението.

 

Ситуацията в Донецка област - боевете за Бахмут и Соледар

Руските нашественици не се отказват от намеренията си да завземат Донецка област в административните й граници. Основните усилия са съсредоточени върху провеждането на настъпление в Бахмутското направление. Провеждат се неуспешни настъпателни операции в посока Авдеевка. Осъзнавайки, че няма да успеят да ударят "челно" украинската крепост Бахмут, оцеляла благодарение на героичната защита на ВСУ въпреки месеците на интензивни вражески атаки, нашествениците започват опити да я заобиколят. В същото време руснаците активно атакуват Соледар, тук се водят тежки битки. Окупационните сили нямат пълен контрол над нито един от тези градове, но руската пропаганда продължава да твърди обратното.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени